Земната мантия не изглежда като в учебниците

строеж на земата: земна мантия

Ако отворим учебниците по география, ще научим, че Земята се състои от земна кора, земна мантия и ядро.

Земната мантия се намира между земната кора и ядрото и запълва почти две трети от Земята, обгръщайки ядрото. Дебелината на мантията е почти три хиляди километра.

Следствие на сеизмичните процеси в предишни етапи от живота на планетата, от повърхността се е отделил малък слой, който представлява земната кора и тя е дом на живите организми. Самата земна мантия е изградена от магма, която наричаме лава, когато излезе на повърхността на Земята в резултат на процесите, които протичат в дълбочина.

Как изглежда земната мантия?

Представят я като жълто-оранжев слой между земната кора и земното ядро. Според новите проучвания, геохимическият състав на мантията е разнороден, подобен на мозайка. Не прилича на еднородната лава, която виждаме на повърхността. Различните цветове са различните компоненти на мантията, а линиите са магмата, образувана от компонентите, която е стигнала до повърхността.

земна мантия

Ние можем да наблюдаваме мантията в случаите, когато стигне до земната повърхност като лава, която извира от хребетите и образува нова кора. По отношение на химическия си състав тя е еднородна навсякъде. Старата кора потъва под континентите и отива отново в мантията. Не е ясно точно какви процеси текат там, но ако мантията и старата кора се топят, най-вероятно се получават различни варианти в химическия състав.

Учените искали да разберат как изглежда мантията, преди да достигне под формата на лава на земната повърхност. Затова взели проба от голяма дълбочина от океански хребет. Търсили първичните материали, които кристализират при навлизане на магмата в земната кора. Химическият анализ показал различни варианти на изотопите на стронция и неодима, които подсказват, че земната мантия е с нееднороден химически състав.

Причината все още не може да се установи напълно. Предполага се, че това се случва, защото различните по вид скали се стопяват при различна температура.

Това ново откритие показва, че все още има много неща, които да откриваме за строежа на Земята и процесите, които протичат в нея.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати