Нещо загадъчно пробива гигантски дупки в части от Млечния път

млечния път

Млечният път представлява галактика, която има форма на спирала и в нея се намира Слънчевата система. Като я наблюдаваме от Земята, тя прилича на бяла ивица, тъй като звездите от галактиката се сливат в една млечна светлина. Млечно-бялата светлина дава името Млечен път.

За човека от Земята Млечният път е романтична бяла глъбина, олицетворение на безкрайността на Вселената. Тя е един от най-наблюдаваните обекти заради красотата и загадъчността си.

В центъра по астрофизика в Харвард, САЩ, където също наблюдават Млечния път, са забелязали дупки. Те се намират в най-дългия звезден поток, условно наречен GD- 1. Телескопите, насочени към Млечния път, не са открили обекта, който явно е свръхголям, щом е успял да създаде видима от Земята аномалия, но той вероятно е все още там.

Предположения относно тялото или явлението, което пробива Млечния път

Предполага се, че това може изобщо да не е нещо, образувано от нормалната материя. Ана Бонака, изследовател от центъра го определя като куршум, много плътен при това.

дупки в млечния път

Тя е ученият, който открива явлението, и го обяснява. Според астрофизиците с галактиката се движат потоци от звезди, които понякога идват от по-малки звездни групи, сблъскващи се с галактиката. Звездите от GD- 1 произхождат от такива купчинки звезди, които се сливат с Млечния път и ние ги наблюдаваме като дълга ивица в небето. Обичайният им изглед трябва да бъде една дълга ивица.

Астрономите са очаквали да видят една дупка в Млечния път, там, където е бил купът звезди, преди да се отдалечат една от друга. Наблюдава се обаче и друго празно място. Ръбът на тази празнота не е идеален, а доста разкривен. Напомня нещо, което е потънало навътре, увличайки след себе си звездите с огромната си гравитационна сила.

Предполага се, че това е невидима тъмна материя, която пробива дупка, подобно на куршум.

Доказателства за наличие на черна дупка обаче няма. Подозренията на астрофизика са, че кълбо тъмна материя се е сблъскало със звездите. Учените обаче не изключват нито една друга възможност.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати