Отпечатъци на 12 млн. години от гигантската птица Моа намериха в Нова Зеландия

Отпечатъци на 12 млн. години от гигантската птица Моа

Птиците Моа са гигантски нелетящи птици, населявали островната група Нова Зеландия. Те са най-големите птици, живели някога на Земята. Изчезнали са напълно през ХVІІ век.

Кратка характеристика на птиците Моа

Моа се наричат едри и масивни бягащи птици с дълъг врат и дълги крака, среден клюн и големи очи и с наличие на криле, които обаче са били атрофирали и не служели за летене. Теглото им е било около 200 килограма, а на яйцата около 8-9 килограма.

Най-малките екземпляри достигали около половин метър височина, а най-големите до 3 метра. С името Моа се обозначават около 25-30 вида нелетящи птици, обитавали всички места над морското равнище в Нова Зеландия.

Отпечатъци на 12 млн. години от гигантската птица Моа намериха в Нова Зеландия

Не се знае почти нищо за начина им на живот освен това, че се хранели със семената и корените на растенията. Не са били месоядни, което значи, че са били миролюбиви. Колонизирали са Нова Зеландия и следствие на това, че на островите няма хищници, нуждата от летене отпада. Крилете им закърняват и те се придвижват само с ходене.

През ХІV век на островите пристигат маорите и поради липсата на достатъчно храна започват да се изхранват главно с лов на Моа. Така птиците започват да намаляват и през 17 век окончателно изчезват.

Откритие на 12 милиона години

Майкъл Джонстън, жител на Нова Зеландия, в един топъл ден извежда кучетата си на разходка и решава да ги пусне да плуват в намиращия се наблизо до дома му водоем. Съвсем случайно открива отпечатъци. Те се оказват от крака на птицата Моа, а възрастта им е на колосалните 12 милиона години.

Откритието е направено случайно след малко наводнение в района от предишната година и преди да бъдат заличени при следващ пороен дъжд.

Отпечатъци на 12 млн. години от гигантската птица Моа намериха в Нова Зеландия
Снимка: John Megahan

Специалисти по палеонтология търсят начини да снемат отпечатъците и да ги пренесат в музей, за да ги съхранят и изучат.

Това е единственото, което хората могат да направят за тези птици, след като са изтребени напълно от човека.

Моа са имали всички възможности да оцелеят и да останат на Земята, тъй като природата им е дала тази възможност, създавайки ги прекалено големи, за да имат естествен враг, който да ги унищожи. Такъв се оказва само човекът.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати