Седем начина, по които животът на Земята може да приключи

Седем начина, по които животът на Земята може да приключи

Въпросът за апокалипсиса не спира да занимава съзнанието на човечеството още от древността до днес. Предсказанията за евентуален край на живота на Земята са правени още от древни времена и продължават да циркулират в пространството и днес. Благодарение на средствата за масова комуникация се превръщат във въпрос, вълнуващ масово хората.

Тези хипотези са плашещи за много хора, дори съществуват различни сценарийни варианти за края на света. Много от тях предизвикват масови психози.

Учените също дават своя принос към обсъждането на възможностите животът на планетата да приключи. Техните прогнози звучат съвсем логично и обосновано, защото са поставени на основата на научни съждения, опити и изследвания и нямат за основна цел да всяват смут в душите на хората, а да предупредят за реално дебнещите ни заплахи. Всички те могат да бъдат предотвратени с разумна политика и отговорно отношение от страна на човешкото общество. Затова информацията трябва да бъде достъпна за хората и да предизвика отговорно лично поведение, което да прерасне в адекватни мерки по проблемите на ниво международна общественост. Само така ще се стигне до тяхното решаване.

Ето кои необмислени събития, грешни или злонамерени човешки действия наистина могат да сложи край на нашата цивилизация:

Ядрена война

Седем начина, по които животът на Земята може да приключи

Ядрените детонации, предизвикани от мощното ядрено оръжие, са изключително опасно и силно средство, което е в състояние да причини смъртта на 80 до 95 процента от живите организми в зоната, където избухва такъв взрив. Периметърът на поразяване е до четири километра.

Апокалиптичната картина не завършва само с такъв хипотетичен взрив. По-страшна е последващата реалност, наречена ядрена зима. Ядрената зима представлява състояние, при което плътни облаци от прах и дим след детонацията напускат земния въздушен слой и затъмняват слънчевата светлина. Това води до рязко спадане на температурата, което може да трае години наред. Учените са изчислили, че след взривяването на четири хиляди ядрени оръжия, които ще убият милиони хора, средната температура на планетата ни ще спадне с осем градуса за период от 4-5 години.

Биологичната или химическата война

Към оръжията за масово поразяване се числят всички биологични и химически оръжия, които са и далече по-евтин вариант от ядрените или високотехнологичните, които могат да бъдат изобретени. Химическите оръжия нанасят огромни загуби на живата сила, но още по-катастрофални от тях са биологичните оръжия, които могат да поразяват в невъобразими мащаби. Вредните патогени могат да бъдат лесно пуснати навън, а човешката популация е много уязвима на масови пандемии в съвременните динамични условия на живот.

Рязката и катастрофална промяна на климата

Най-големият проблем днес е така нареченото глобално затопляне. С този термин се обозначава повишаването на средната температура на въздуха, както и на водата в Световния океан. Тази тенденция се наблюдава от 1950 година до сега. Тя е устойчива, което означава, че процесът продължава.

Еколозите дават една стряскаща цифра от само дванадесет години, през които човечеството може да поддържа глобалното затопляне в приемливо умерено състояние. Прогнозите и евентуалните сценарии, по които може да се развие този процес, изглеждат зле, независимо точно как се проявява самата климатична промяна.

Най-оптимистичното развитие означава да наблюдаваме тропическите циклони не само по-често, но и в по-тежък вариант. Това означава, че земеделските земи и източниците на прясна вода ще намаляват с бързи темпове, а големи градове по крайбрежието на океаните просто ще потънат. Такава съдба се предвижда за мегаполиси като Ню Йорк и Мумбай.

Най-песимистичният сценарий чертае края на нашата цивилизация.

Възможен екологичен срив

Седем начина, по които животът на Земята може да приключи

Екосистемите, като всички живи организми, влизащи във взаимодействие с неживата природа - въздух и вода, могат да се самовъзстановяват, но до определени граници. Тази критична точка е напълно възможно за бъде достигната в нашата съвременност.

Езерото Чад в западната част на Африканския континент представлява нагледен пример за такава възможност. В последните 60 години там е регистрирана ужасна суша, а свръхупотребата на вода по никакъв начин не е ограничена. Към тези факти се добавят и промените в климата, които са факт, и резултатите са катастрофални за екосистемата Чад. Водите на езерото са намалели с 90 процента, което е засегнало население от почти 40 милиона души, живеещо на територията на 4 африкански държави. Поминъкът на тези хора е сериозно застрашен.

Пандемиите

В съвременната история на света са познати две световни пандемии, отнели живота на 15 процента от земните жители по времето, когато са се случили. Такива пандемии са регистрирани през V и ХІV век, в резултат на което значителни територии са били буквално обезлюдявани. Били са нужни много години, за да се възстанови животът по тези места. Една подобна масова пандемия в съвременността ще нанесе много повече вреди, тъй като сега мобилността на хората е много по-голяма. Този риск е наистина съвсем реален и това е една от истинските опасности, които дебнат човешкия род.

Антибиотиците

Изненадващо в тази класация попадат вид лекарства, които ни защитават от болестите. Резистентността към тях обаче е все по-често явление и те губят ефективността си. Този факт е обяснението за смъртта на все повече хора по света от болести, за които има лекарства, и ако не се намерят начини да се премахне резистентността този брой се очаква до достигне колосалната цифра от 10 милиона загубени човешки животи към средата настоящия век.

Сблъсъкът на Земята с преминаващ астероид

На Земята се е случвали такива катастрофи, планетата ни се е сблъсквала досега с такива космически обекти. Те представляват скали, които се въртят около източника на светлина - нашето Слънце, и понякога се сблъскват със Земята. Малките астероиди не са в състояние да причинят значителни щети, защото най-често се разпадат и части от тях изгарят в атмосферата, а останалите парчета са прекалено миниатюрни, за да причинят щети. Изчисленията сочат, че астероид с размери, достатъчни да предизвикат края на земния живот, се сблъсква със Земята на всеки 120 хиляди години.

За да провери доколко реална е тази опция, националната агенция за космически изследвания на САЩ - НАСА, през 2011 година осъществи проект, с който успя да направи картографска карта. В нея бяха включени повече от 90 процента от всички космически обекти в близко до планетата ни пространство, от което може да се достигне до Земята. Проследени са тези обекти, които са с диаметър по-голям от 1 километър. Той се счита за потенциално опасна големина.

Изводите са, че такава вероятност е малка за планетата ни, но опасност представляват по-малките астероиди, за които все още не се знае какви поражения са в състояние да причинят.

Изкуственият интелект

Седем начина, по които животът на Земята може да приключи

Разработките на учените по така наречения изкуствен интелект се развиват много бурно. Много хора се боят, че изкуственият интелект може да стане зъл и по тази причина да започне да вреди на хората. Опасността всъщност идва от това, че той може да се развие до степен да стане перфектен в работата си.

Ако се създаде изкуствен интелект с отлични възможности, изниква плашещата перспектива той да попадне в неподходящи човешки ръце. Държава, която се добере до оръжия на основата на човешкия интелект, става веднага абсолютен хегемон, а това може да завърши катастрофално за света. Неслучайно съвременният гениален учен Стивън Хокинг твърдеше в края на живота си, че изкуственият интелект е в състояние да погуби човечеството. Опасността дебне от неочаквани места като възможността човекът да деградира покрай развитието на новите технологии и да стане съвсем безпомощен пред природата. В условията на естествена еволюция и борба за оцеляване, в които се развива човешкото общество, това означава сигурната му и неизбежна гибел.

В това най-опасно време за планетата съзнанието на хората за отговорността пред Земята и бъдещето е това, което може да се окаже спасителната идея.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати