sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бъдеще и Технологии»Ето защо ще бъдем познати на бъдещите поколения като Пилешките хора

Ето защо ще бъдем познати на бъдещите поколения като Пилешките хора

Пилешките хора

Отдавна изчезналите култури понякога биват разпознавани единствено по предметите, които оставят след себе си. Така например неолитните хора в Европа получават това свое име от отличителната украсена керамика, която правили, за да използват в бита си. В този ред на мисли, ако в бъдеще днешната култура изчезне, археолозите от далечното бъдеще могат да говорят за нас, живеещите в настоящето, като за Пилешките хора.

Оказва се, че домашните пилета могат да бъдат указание за бъдещи археолози къде са се намирали огнищата на съвременната цивилизация. Общото тегло на вида Gallus gallus domesticus (обикновените кокошки, които всеки разпознава) не само надвишава теглото на всички диви птици, но и домашните пилета също носят отличителни белези на индустриализираното земеделие в костите си.

Пилетата наистина са пример за това как сме променили биосферата, за да отговаря на нашите нужди като хора, казва Карис Бенет, водещ автор на ново проучване, публикувано в списание Роял съсайъти оупен сайънс. Той още твърди, че вече образувалият се тънък слой пилешки кости по повърхността на земята може да бъде индикатор за нова геоложка епоха - Антропоцен.

Бенет е геолог и тя и нейните колеги се интересуват от намирането на маркери за потенциална нова ера на геоложката история. Антропоценът е все още спорна епоха, определена от хората като основни движещи сили на земната среда. Едно ключово изискване на една епоха, каза Бенет, - е да има индексни изкопаеми. Индексните вкаменелости са вкаменелости, които могат да бъдат намерени по целия свят в определена епоха и са достатъчно уникални, за да отбележат този период от предходния и последващия го.

Пилетата може би са само индексиращо фосилно за антропоцена. Цифрите говорят сами за себе си. На планетата днес живеят около 21.4 милиарда опитомени пилета, което ги прави най-многобройните птици на планетата. Комбинираното им тегло, или биомасата, е около 5 милиарда килограма. Опитомените птици се намират по целия свят. Само през 2014 г. хората са консумирали около 62 милиарда от тях.

Ето защо ще бъдем познати на бъдещите поколения като Пилешките хора

Бенет и колегите ѝ пишат, че много пилешки кости завършват на сметища, които са бедна на кислород среда, добра за запазване на органичната материя. Това означава, че е много вероятно пилетата да останат в запасите от фосилни материали.

Международната комисия по стратиграфия, съставена от учени от цял свят, е отговорна за определянето на периоди, епохи и възрасти, които изследователите използват, за да разберат историята на Земята.

Aнтропоценът все още не е приет официално. Процесът вероятно ще отнеме години, но възможността изглежда все по-вероятна. Учените през 2014 г., например, съобщиха за нов пластигломерат, или смес от лава и разтопена пластмаса, намерен на някои плажове. Изследователите също така твърдят, че седиментите ще притежават други признаци на индустриализирано общество, включително олово от оловен бензин, странични продукти от изгарянето на изкопаеми горива и азот от торове. Пилетата могат да се присъединят към този микс.

Според изследователката увеличаването на човешкото население популацията от пилета се увеличава, както и количеството пластмаса, което използваме, количеството изкопаеми горива, които изгаряме, а всичко това оставя следи. Антропоценът има и съвсем ясно различимо начало, което е 1950 година. Точно тогава е започнала епохата на Пилешките хора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати