Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Защо празнуваме рождените си дни?

Защо празнуваме рождените си дни?

рождени дни

Коя е най-важната лична дата през годината за всеки човек? Без съмнение това е рожденият ден.

Днес съществува традиция да отбелязваме деня на раждането си по специален начин, като празничен ден. Този ден е повод за близки и приятели да изразят радостта си, че присъстваме в живота им. Денят се отбелязва с подаръци и благопожелания. Както и с торта със свещички, колкото е броят навършени години на рожденика.

Има католически страни обаче, в които именият ден се празнува много по-тържествено и шумно, отколкото денят на раждането. А как е било в по-древни времена?

Начало на традицията да се празнува рожден ден

Днес е лесно да отбележим рождения си ден, защото имаме точно летоброене и следим календара. В древността, когато хората не са разполагали с такъв точен начин на отчитане на времето, не са успявали да следят и съответно да празнуват рождените си дни.

Все пак дори тогава раждането на нов член на семейната общност е било съпроводено със специални церемониални действия, които били в съответствие с религиозните представи на тази човешка общност. Мисълта на хората е била насочена към това да се прогонят всички възможни опасности, които застрашават здравето и живота на новороденото. Това се е ставало чрез заклинания и ритуални повтарящи се действия. Много стар обичай е при раждане на дете да се посади дръвче, за да бъде детето устойчиво като дървото.

В Индия следели зорко разположението на звездите в деня на раждането. Изготвял се хороскоп на този малък човек, който се пазел, и когато настъпвало време за женитба, се търсел партньор с подходящи качества в личния му хороскоп.

празнуване на рожден дни

За начало на отбелязването на рождените дни се смята древен култ още от езически времена в Иран, посветен на бога на Слънцето - Митра. В тези култове съществувала традиция да се сяда около богата трапеза и да се разменят подаръци.

Как празнували рождени дни отделните народи в древни времена?

Истинско празнуване на рожден ден по повод деня, в който на бял свят са се появили реални хора, са провеждани в Древен Египет и Асирия.

В Древна Гърция празнували рожден ден на боговете всеки месец, по 12 пъти в годината.

Херодот разказва как персийците организирали тържествата по повод рождени дни. Богатите слагали трапеза с цял печен вол, камила или магаре. Бедните хапвали по-малки животни. На всички рождени дни обаче имало торта за празнуващите.

Кога се появяват свещичките върху тортата?

На този въпрос е трудно да се отговори категорично. Смята се, че идеята е заимствана от традицията в Древна Елада на рожденика да се поднася като подарък торта със свещи.

Целта била чрез дима от свещите до боговете да стигнат молитвите с най-съкровените му желания. Вероятно затова сега при духането на свещите си пожелаваме нещо, което искаме да ни се случи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest