Учените създадоха мозъчен имплант, който преобразува мислите в реч

мозък

Ново научно откритие дава шанс на хората, които са загубили способността си да говорят, да проговорят отново. Става дума за революционен имплант, който ще може да превръща мислите в думи.

Редица увреждания и наранявания могат да доведат до загуба на говора, състояние, от което страдат милиони по света. За да успеят да комуникират с останалите, тези хора трябва да правят различни движения с ръцете, главата и очите си. В противен случай ще останат неразбрани. Затова създаването на подобно приспособление, което ще позволи на хората да общуват свободно, е изключително важно.

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско съобщиха, че са успели да реконструират „синтетична“ реч. За целта те са използвали имплант, с който са сканирали сигнали на доброволци и са успели да разчетат няколкостотин изречения на глас.

Изследователите изтъкват, че имплантът е в ранен стадий и тепърва ще се доразвива, но смятат, че с негова помощ хората, които са изгубили способността си да говорят, ще успеят да трансформират мислите си в думи и то в реално време.

За изследването си учените използвали тристранен подход. Първо помолили част от участниците да разчетат изреченията на импланта върху изследваната невронна активност на повърхността на мозъка. През това време те записвали акустичния звук на думите.

изследване на мозъка

Преди да трансформират получените сигнали в синтетични изречения ги превърнали във физическите движения, които са нужни за специфичните артикулации на челюстта, устата и езика. И накрая избраните в първия етап доброволци идентифицирали думите и изреченията от компютърната реч.

Макар че компютърните записи са размити, създадените изречения успяват да имитират тези, които са изговорени от пациентите, с много голяма близост. Всъщност, голяма част от думите се разбират ясно.

„Това би могло да отвори пътя за имплант, който да превърне в думи мозъчната дейност на пациенти, които знаят как да говорят, но са загубили способността си да го правят“, твърди Едуарт Чанг, автор на изследвано.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати