Избери! Какво би направил в тези ситуации?

Избери! Какво би направил в тези ситуации?

Много често преподавателите по психология задават на студентите си психологически въпроси, чиято цел е да разгадаят техния характер, да им покажат що за хора са и как разсъждават. Тези въпроси нямат един верен отговор, но са изключително полезни за мозъка и за развиването на способността да разглеждаш една ситуация от различни гледни точки.

Подготвили сме ви няколко такива въпроса, които са идеални, ако искате да опознаете по-добре половинката си или някоя приятелка. Запомнете, че отговорите „да“ и „не“ не са достатъчни. Тези въпроси изискват много по-задълбочени отговори.

1. Би ли отворил плик, в който е написана датата на смъртта ти?

Отговорът на този въпрос ни показва какво е отношението на човека към живота – дали вярва, че животът на всеки е предопределен или смята, че самите ние контролираме съдбата си.

2. Би ли била приятел със самия себе си?

Този въпрос ще ви покаже най-точно по какъв начин човекът срещу вас възприема самия себе си. Ще разберете какво е самочувствието му, кои са положителните и отрицателните му черти, дали се намира за интересен. А ако отговорът е отрицателен, може да се позамислите дали вие трябва да се приятел с този човек, щом самият той не би бил приятел със себе си.

3. Ако над главата на всеки човек можеше да видиш някакво число, какво би искал да показва това число? Парите им, колко са щастливи, колко още ще живеят…?

Този въпрос ще ви помогне да разберете кое е нещото, на което държи човека – дали за него най-важно е материалното благосъстояние на човека отсреща или има нещо друго, което го вълнува повече?

4. Какво правиш по-различно от другите хора?

Избери! Какво би направил в тези ситуации?

Този въпрос ще ви покаже различни черти от характера на човека срещу вас – какво е чувството им за хумор, дали имат голямо самочувствие, дали се смятат за по-добри от останалите, колко са интересни и т.н.

5. Ако си изневерил на половинката си и знаеш, че тя никога няма да разбере, би ли ѝ казал все пак?

Този въпрос ще ви покаже какво е отношението на човека към другите и какви са моралните му ценности.

6. Не ти ли се струва понякога, че един и същ ден се повтаря отново и отново?

Този въпрос ще ви покаже по какъв начин човекът живее живота си – дали предпочита спокойните, еднообразни дни или иска да живее на пълни обороти; дали чувства, че животът му е пълноценен или нещо му липсва.

7. Ако мъжете и жените живееха на две различни планети, как щеше да изглежда животът на тези планети?

Този въпрос ще ви покаже какво е отношението на човека към стереотипите, дали е сексист, какво харесва и какво го дразни в двата пола, по какъв начин разсъждава.

8. Ако извършиш престъпление, за да нахраниш гладното си дете, лош човек ли си, или си престъпил закона от необходимост?

Този въпрос ще ви покаже какво отношение има човека към моралните ценности, към семейството, към правилата – склонен ли е да ги спазва или би ги нарушил, ако бъде притиснат.

9. Ако разбиеш аптека или откраднеш пари за лекарството на тежко болната си жена, тъй като не можеш да си го позволиш, престъпник ли си и заслужаваш ли да влезеш в затвора?

Този въпрос е подобен на предишния и отговорът също ще ви покаже какво отношение има човека към семейството, моралните ценности, законите, но и какви са критериите му за добро и зло, правилно и грешно.

10. Ако парите нямаха значение и нямаше нищо невъзможно, какво щеше да работиш?

Този въпрос ще ви покаже за какво мечтае, за какво се надява човекът. Дали се чувства щастлив с живота, който в момента води, или нещо му липсва.

11. Ако намериш пълен с пари портфейл на улицата, какво ще направиш?

Този въпрос ще ви покаже съвестен ли е човекът, какво е отношението му към законите, разбирането му за добро и зло.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати