sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Легенди за Великденските яйца

Легенди за Великденските яйца

Легенди за Великденските яйца

Великден е най-тържественият и светъл християнски празник. Тогава празнуваме едно истинско чудо в християнския календар - Възкресението на Божия син. С този толкова значим празник са свързани многобройни легенди. Най-красивите от тях са за основния християнски символ - Великденските яйца.

Легенди за Великденските яйца

Всички легенди за Великденските яйца са свързани с Разпъването на кръста, Смъртта и Възкресението на Божия син.

Според една от легендите Дева Мария занесла на палачите на своя син кошница с яйца, за да не го мъчат. Една нейна сълза се отронила и капнала върху яйцата, а те мигом се обагрили в цветовете на дъгата.

Преди повече от 2 хиляди години Мария Магдалена занесла яйца на император Тиберий и му съобщила за Възкресението на Исус. Тиберий не повярвал и казал, че като доказателство ще приеме само ако яйцата се оцветят. Те веднага грейнали във всички цветове.

Великденски яйца и легенди за тях

Друга легенда разказва, че по време на разпъването на Исус, една кокошка снесла яйце под кръста. Кръвта на Божия син капела върху яйцето и то се обагрило в цвета на кръвта. Затова червеният цвят е основен и първото за празника боядисано яйце трябва да бъде в червен цвят. То е символ на кръвта на Спасителя.

Има и легенда, която гласи, че когато Мария Магдалена отишла в гробницата на Исус, за да изпълни погребалните ритуали, които традициите изисквали, тя носела яйца за обяд. Щом пристъпила прага на гробницата, яйцата станали разноцветни.

Друго поверие с яйцата е, че когато Исус бил разпънат на кръста, той бил подложен на обругаване от враговете си. Те го замеряли с яйца, но по волята на Бог, яйцата веднага светвали в ярък червен цвят, щом се докоснели до тялото на Исус. За да се увековечи това чудо, хората започнали да боядисват яйцата в червен цвят за Великден.

Начало на традицията с боядисването на яйца

Великденски яйца

Всъщност традицията на боядисаните яйца не започва с християнството. В древните империи като Римската, Египетската, Персийската и Китайската краят на зимата бил отбелязван с народни тържества, които възвестявали идването на пролетта, когато природата се възражда. Всички тези култури гледали на яйцето като на символ на зараждането на живота и затова украсявали тържествата с боядисани яйца. Предположенията са, че привържениците на християнството са възприели тази идея и превърнали яйцето в религиозен символ на Исусовата гробница, чийто камък бил отместен от Месията.

Други ритуали с яйцата за Великден

Според християнската традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Ядат се на празника и седмицата след него. Всички християни се чукат с по едно яйце на трапезата и това, което оцелее в битките, се нарича борец. То се запазва до края на празниците.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати