Разкриха произхода на създателите на Стоунхендж! Вижте откъде идват

Стоунхендж

Мегалитният комплекс Стоунхендж, символ на Великобритания, определено е място, изпълнено с много мистерии. Как е създаден? От кого е създаден? Защо камъните са подредени по този начин? За какво е служел? Какво символизира? Това са само част от въпросите, на които изследователите и до днес се опитват да намерят отговор.

В желанието си да разберат какви са произходът и символиката му те продължават да изследват всеки камък, всеки лъч светлина.

Резултатите от едно от най-скорошните изследвания на Стоунхендж показват, че ДНК-то на създателите му е с произход от региона на Егейско море.

А това са същите хора, които са разкрили на Острова тайните на земеделието, погребалните ритуали и керамичното изкуство.

Ръководител на проучването е д-р Селина Брейс от лондонския природонаучен музей. В основата му стои ДНК анализ, който е извлечен от останките на 47 земеделци от неолита и 6 ловци от мезолита.

Създатели на Стоунхендж

Резултатите му показват, че голяма част от населението на Острова, което е живяло по време на създаването на Стоунхендж, произхожда от Анадола. Изследователите свързват откритието си с масовата миграция към Европа на обитателите на региона в този период.

Подобни изследвания са правени преди и на териториите на Испания и Португалия. Резултатите от тях също показвали преобладаващо ДНК на хора от региона на Егейско море.

Около изследването витаят още много въпроси, но то дава отговор на много важна загадка, а именно кой е донесъл традициите на земеделието и е научил населението на Великобритания да обмисля и планира действията си.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати