sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Рецептата на инуитите за справяне с гнева

Рецептата на инуитите за справяне с гнева

щастлива жена инуит
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Гневът е опасен. Гневът е отрова, която може да разруши животи и съдби, ако човек не може да се справи с него. Има различни терапии, медикаменти и лечения срещу това бреме на психиката и особеност на характера, но до голяма степен възможността да се избави човек зависи от самия него.

За уникалния способ на инуитите да се справят с гнева разказва антропологът Джийн Бригс. Тя предприема дълго пътуване през 60-те години на ХХ век в Северния полярен кръг, където главно живеят инуитските племена. Идеята е да живее със странния народ, за да разбере повече за културата му.

Бригс е изключително впечатлена от способността на инуитите да се справят с гнева още в най-ранна детска възраст, с което и се обяснява известният им благ характер и добро отношение към всички. Установява, че инуитите никога не дават воля на гнева си, независимо какво им се случва. Антропологът издава книга по въпроса през 1971 година, която моментално се превръща в световен бестселър.

Бригс пише, че изпускането на нервите е непознато за ескимосите. Те напълно контролират емоциите си, като поддържат душевното си равновесие независимо от обстоятелствата. Те имат изключителна емоционална зрялост.

щастлива жена

Авторката установила, че този почти нечовешки контрол се постига още в най-ранна детска възраст. Оказало се, че инуитите имат уникална техника, с която възпитават децата си. Те никога не им повишават глас, когато се отклонят от правия път. Ако например дете удари възрастен човек, пострадалият споделя, че се е почувствал неприятно. Така подрастващите разбират, че са направили нещо лошо, че са наранили човека и трябва да са по-внимателни.

Бригс разказва в книгата си, че през 17-те месеца, в които живяла при инуитите, никога не чула крясъци. Според вярванията на инуитите, когато крещим на децата си в ранна детска възраст, ги изпълваме с гняв, който се проявява, когато станем възрастни.

За тях скандалите и крясъците създават омагьосан кръг, който трябва да бъде разрушен. Благодарение на нежността и внимателното отношение, без повишаване на тон, инуитите постигат онази душевна хармония, за която всеки модерен човек мечтае.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати