След десетилетия опити: Заснеха черна дупка за първи път!

Снимка на черна дупка
Снимка: EHT Collaboration

Черните дупки бяха доскоро известни на учените благодарение на сложни гравитационни изчисления и липсата в космическите образи, достигащи до Земята от многобройните устройства, изследващи Космоса. Така че черните дупки доскоро бяха по-скоро теория.

Това обаче се промени. Благодарение на десетгодишните усилия на група учени и върховата технология на телескопа Event Horizon (EHT) наскоро бе направена първата снимка на черната дупка, която се намира в Месие 87 – галактика, разположена на повече от 53 милиона светлинни години от Земята.

Сниманата черна дупка има маса 6.5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето, споделиха учените, които направиха откритието. Образът показва визуално доказателство за наличието на този космически феномен и ни позволява да видим нещо, което доскоро се смяташе за невидимо.

Историческите книги ще бъдат разделени на времето преди изображението и след изображението, казва Майкъл Крамер от Института за радиоастрономия Макс Планк в една от пресконференциите, на които бе представено откритието.

Черна дупка

Макар и това да е само една снимка, за направата ѝ са необходими буквално десетилетия. На практика огромната гравитация на черната дупка поглъща дори светлината и това прави невъзможно заснемането ѝ. Затова вместо да следят директно самата черна дупка, учените се съсредоточили върху нейната сянка. По-конкретно, изследователите разглеждали хоризонта на небесното тяло, границата, от която светлината вече не може да избяга от силната гравитация на черната дупка. Газът в тази област се загрява до милиарди градуси, създавайки силует, чиято форма трябва да се предскаже от теорията на относителността на Айнщайн.

Тази сянка се разкрива в центъра на снимката обкръжена от нажежен до червено кръг от газ. Едната страна на изображението е по-ярка от другата. Това се дължи на ориентацията на черната дупка спрямо Земята.

Изображението е създадено благодарение на висша радиоастрономическа технология. Повечето радиоастрономии се извършват с помощта на телескопи, които улавят радиовълни, попадащи на Земята. Но създаването на образ на черната дупка изисква изключително голям уред. Изследователите се нуждаели от такъв, който има размера на нашата планета.

Телескопи

За да успеят да направят снимката, учените модернизирали и свързали в мрежа осем телескопа по целия свят. Те били разположени на труднодостъпни места с голяма надморска височина – от Сиера Невада в Испания, през вулкани на Хавайските острови и в Мексико и планини в Аризона, до чилийската пустиня Атакама и Антарктика.

Ръководители на проекта са професор Хайно Фалке от университета Радбауд в Неймеген, професор Михаел Крамер от Института за радиоастрономия Макс Планк и професор Лучано Рецола от университета Гьоте във Франкфурт. Помагали им над 200 изследователи от Европа, Северна и Южна Америка и Източна Азия.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати