Последната луна на Нептун най-накрая се сдоби с име

луни около нептун

Открита през 1989 година от Вояджър 2, последната и най-малката луна на Нептун, най-накрая се сдоби с име, след близо 20 години. От НАСА обявиха на специална пресконференция, че дават на небесното тяло името Хипокамп.

Спътникът се пада седми поред от небесните тела, които обикалят около Нептун, и е най-малкият от цялата поредица. Диаметърът му е едва 17 километра. За сметка на това той се движи с главозамайващата скорост от 32 187 километра в час около планетата си. Това е скорост около 10 пъти по-голяма от скоростта на нашата Луна, с която тя обикаля около Земята.

Това е най-малката позната луна около най-отдалечената планета в Слънчевата система, казва Марк Шоуаlтер, старши изследовател в Института Сети, в Маунтин Вю, Калифорния. Учените първо видяха луната в усилени изображения от космическия телескоп Хъбъл, който показваше малкото тяло на 65 000 мили от Нептун. Той обикаля около планетата веднъж на всеки 22 часа.

Докато през 1989 година учените само предполагали за съществуването на Хипокамп, това официално се потвърдило от астрономите след детайлни изследвания на изображения, доставени от различни изследователски апарати на НАСА, доставени на учените в периода 2004-2016 година.

нептун

Луната на Нептун е твърде малка и твърде отдалечена, за да се вижда в отделни изображения, направени от телескопа Хъбъл. Тя обаче се появила, когато Шоуалтър и колегите му подреждат поредица от изображения едни върху други. За да проработи процесът, учените трябвало да изчислят колко бързо ще се движи всяка луна и да изместват пикселите във всяко изображение, за да вземат предвид движението.

Съгласно указанията на Международния астрономически съюз нептуновите луни трябва да бъдат кръстени на морски създания и богове от гръцката и римската митология. Тъй като Шоуалтър е запален водолаз и любител на морските кончета, той нарекъл луната Хипокамп – митично създание, наподопяващо морското конче, изобразявано да дърпа колесницата на Нептун.

Няма по-приятно нещо от това да намерите небесно тяло в Слънчевата система и да имате възможност вие да му изберете име, което ще знаят всички хора на Земята, както и бъдещите поколения, не скрива удовлетворението си Шоуалтър.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати