sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Силата на Природата»Опашат щир и неговите магически свойства

Опашат щир и неговите магически свойства

Опашат щир и неговите магически свойства
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Щирът е едногодишно растение от семейството на Щирови. Другото му популярно название е амарант. Щирът принадлежи към плевелите по зеленчуците и на полето, расте и по необработените стърнища. Използва се като фураж за домашни животни, а някои видове стават за храна на човека, консумират се като подправка или заместител на зелениите.

Видове щир и използването им

Опашат щир

Обикновен щир - той е плевел. Младият щир става за консумация като заместител на зелените храни, главно спанак, а семената се консумират като булгура. Подходящ е и за фураж на домашните животни.

Бял щир - също плевел, който се пасе от домашните животни. Има и декоративни видове от него, отглежда се като саксийно растение.

Метличест щир - Пасе се от домашните животни. От него става силаж, но може да се яде от хората и домашните птици. Има и декоративни видове, които се гледат в саксии. Намира приложение в народната медицина.

Опашат щир - бива различни сортове с височина от 60 до 120 сантиметра. Съцветията му са разклонени, оцветени в бяло-зелено или керемидено. Използва се за озеленяване на градини, а също и като изсушени зимни букети.

Магически свойства на опашатия щир

Опашат щир и неговите магически свойства

Растението с латинско наименование Amarantus caudatus е добре познато на древните народи. В миналото те му приписвали магически качества. В най-дълбока древност е използван в езическите ритуални погребения.

Индианците в Мексико и Перу го използвали много като храна. Варели каша от неговите семена. В семената има упойващи вещества, които ги правели весели и те пеели по цял ден. Амарантът бил растението на радостта, бодростта и безгрижието за индианците ацтеки и инки, които имали добри познания за опашатия щир.

Освен това го използвали активно и в ритуалите си. Жреците викали духовете на умрелите си предци, използвайки изсушените цветове на щира.

Друго индианско вярване добавя към възможностите на щира и способността да лекува. Те смятали, че ако болен човек носи на главата си венец от щир, ще оздравее по-бързо.

На щира е приписвано и магическото свойство да лекува разбито сърце.

Вярвало се дори, че венецът от щир на главата може да направи човека невидим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати