Неизвестен за науката феномен е наблюдаван в Антарктида

ледовете на антарктида

Нощни трусове в леда на Антарктида са регистрирали учени от Чикагския университет. Това съобщи Сайънс алърт. Към момента сеизмичният феномен е с неизвестен произход.

По време на летния сезон в Антарктида – от ноември 2016 г. до януари 2017 г., учените от Чикагския университет са инсталирали два сеизмометъра, които са разположени на разстояние 20 км един от друг, в шелфовия ледник Макмърдо.

Местата за поставяне на сеизмометрите не са избрани случайно, тъй като са определени като „суха“ и „мокра“ станция, в зависимост от топенето. През деня слънчевата светлина оказвала въздействие върху „мократа“ станция и това водело до поява на локви от ронливия повърхностен лед.

В последствие се оказало, че през нощта сеизмографите в близост до „мократа“ станция регистрирали стотици трусове, чиято продължителност била по-малко от секунда. Така за първи път било установено наличие на трусове в леда, които са свързани с отрязъка от денонощието и с топенето на шелфовия ледник.

антарктида

Учените от Чикагския университет обясняват наблюдавания феномен в Антарктида с хипотезата, че под влиянието на застудяването ледът, който се намира над получената от топенето през деня вода, се свива.

Този процес деформира повърхностния слой и води до неговото разрушаване. Но тъй като това е единствено хипотеза, са необходими допълнителни проучвания, които да я потвърдят или отхвърлят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати