Умно водорасло е ключът за живот на Марс!
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Умно водорасло е ключът за живот на Марс!

Умно водорасло е ключът за живот на Марс!

Умно водорасло – ключът за живот на Марс

Всички сме виждали талусни водорасли, но не всеки може да направи асоциация какво представляват, чуейки името им. Това е зеленият слой, който се натрупва по повърхността на езерата или бива изхвърлен на линията на плажа. Това са група нисши растения, които се срещат почти навсякъде по Земята.

Макар и често да са пренебрегвани, те имат основна роля за живота на планетата. За някой, който ще се запита, как някакви си водорасли могат да имат значение за органичния живот, можем само да кажем, че водораслите са отговорни за производството на поне половината кислород, който дишаме.

Наскоро учените откриха още едно изключително важно приложение на водораслите.

Сред най-големите предизвикателства при подготовката за дългосрочен човешки полет в Космоса е да се намери начин да се осигурят основните елементи на оцеляването – храна, отстраняване на отпадъци, радиационна защита, вода и кислород. Ако планирате да прекарвате години на космически кораб, не можете да донесете всичко необходимо. Вие ще трябва сами да го отглеждате.

Има различни решения за всяка индивидуална потребност, но нашите изследвания показват, че водораслите могат да бъдат ключ към дългосрочните космически пътувания. Моята група вярва, че е възможно да се обърне внимание на почти всички метаболитни нужди на астронавтите само с една система от водорасли, казва професор Емили Матула от Университета в Колорадо Боулдър.

Живот на Марс

Ученият и подчиненият ѝ екип са насочили усилията си, по поръчка на НАСА, към разработването на система, която ще даде условията за дългосрочен космически полет и установяването на човешка колония на Марс.

Изследователи открили, че употребата на водороаслите може да е повече от обещаваща. На първо място, водораслите могат да осигурят повечето от нужния кислород в совалките, потеглили към Марс, а и на евентуална бъдеща колония там. Освен това могат да бъдат важен източник на храна, като изследванията показват, че нисшите растения дават близо 80% от нужните на човешкия организъм вещества.

С това ролята на водораслите не свършва. Водораслите произвеждат до 100 пъти повече мазнини на единица площ в сравнение с други маслодайни култури (соя, слънчоглед, рапица). Това ги прави и идеална суровина за биогориво. По този начин може да се осигури затворен кръг на производството и отглеждането им, тъй като те могат да дадат и енергията, необходима за отглеждането и употребата им.

Водораслите също могат да осигурят и отстраняването на отпадъците. Ако човешките отпадъци се използват като източник на храна за растенията, те ще рециклират хранителни вещества като фосфор и азот във форма, която астронавтите могат да ядат. Това може да е полезно и на Земята.

Колония на Марс

Страните с ограничени ресурси като Индия се интересуват от използването на водорасли за премахване на промишлени или човешки отпадъци, казва Матула.

Изследванията на учените продължават. Усилията им са съсредоточени към разработване на начин, по който могат да използват всичките потенциални ползи на водораслите в едно.

Вярваме, че водораслите ще ни дадат всичко нужно, за да започнем превземането на Космоса и че това ще стане до 2025 година, обобщава работата си Матула.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати