За какво може да се използва енергията на вятъра?

Вятърна енергия

Енергията на вятъра може да се възобновява, превръщайки се в полезна форма на енергията, най-често от електрически или механичен тип. Използва се за задвижване на плавателни средства, за изпомпване на вода за нуждите на напояването и за задвижване на вятърните мелници. Това е механичният тип вятърна енергия. Електрическият тип представлява електричество, получено от силата на вятъра с помощта на генератори.

Кога човекът започва да използва силата на вятъра за нуждите си и как се е развива тази практика?

Човекът е впрегнал силата на вятъра, за да го използва за свои нужди, още преди новата ера. Известно е, че по Нил са плавали лодки с вятърно задвижване още в 5 000 година преди Христа. Пак преди новата ера китайците са започнали да използват прости вятърни мелници, за да вадят вода от земята.

В по-късните епохи, към ХІ век в Близкия изток използването на вятърни мелници за нуждите на изхранването на населението вече е масова практика. Европейците научават за нея при кръстоносните походи и я внасят на европейска почва. Холандците първи започват да изпомпват водата от езерата и блатата около река Рейн с помощта на вятърни мелници. По-късно европейците я пренасят и в Америка.

С достигането на индустриално ниво в производството тази практика не само не замира, а получава нов тласък. Интензивно се използват все по-големи генератори за производство на ток от вятъра.

Първите вятърни турбини използват датчаните още от 1890 година. Най-голямата вятърна турбина, известна с името Копчето на дядо, е позиционирана на хълма Вермонт и нейният капацитет достига 1.25 мегавата. Тя дава цялата електрическа енергия на околността по време на ІІ световна война.

От какво зависи популярността на вятърната енергия?

Eнергията на вятъра

На първо място, използването на вятърна енергия в съвременните условия е тясно обвързано с цените на видовете горива. Когато цените спадат, интересът към вятърните източници на енергия намалява, а при резките скокове нагоре, се увеличава.

Развиват се и други начини за преработка на вятърна енергия. Това са вятърните ферми, вятърните електроцентрали с цели групи турбини, които захранват районите с енергия. Използването на вятърната енергия и нейното развиване е направило тази енергия близка по цени до другите енергии.

Значение на вятърната енергия

Вятърната енергия е бързо развиващ се източник на енергия, който е в състояние да осигурява на енергетиката на отделните държави, фирмите и домовете екологично чиста, възобновяема енергия за неограничен период от време в бъдещето.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари