На прага сме на шестото масово измиране на животински видове

Заплаха за насекомите и животните

Световната популация от насекоми спада с невиждани размери, изправяйки ни пред катастрофален колапс на екосистемите в природата, гласят данните от първия глобален научен преглед на популацията на насекомите по света, направен от Университета в Сидни, Австралия.

Повече от 40% от видовете насекоми намаляват, а една трета са застрашени, установи анализът. Скоростта на изчезване на насекомите е осем пъти по-бърза от тази на бозайници, птици и влечуги. Общата маса на насекомите пада с прекомерните 2.5% годишно, според най-добрите налични данни. Това предполага, че насекомите могат да изчезнат в рамките на един век.

Според учените планетата е в началото на шестото масово изчезване в историята си, като вече са установени масови измирания на по-едри животински видове, които са по-лесни за изследване.

Изчезване на насекоми и животински видове

Насекомите, от своя страна, са най-разнообразните и многобройни животни, които надвишават човечеството със 17 пъти. Те са изключително важни за правилното функциониране на всички екосистеми, казват изследователите, като храна за други същества, опрашители и рециклиращи хранителни вещества.

Наскоро две отделни изследвания в Германия и Пуерто Рико показаха, че тамошните популации от насекоми са намалели съответно със 70 и 73 процента. Точно това дава повод на много от учените по света да алармират, че сме на прага на шестото масово измиране на животински видове.

Ако не променим начина си на производство на храна, насекомите като цяло ще изчезнат след няколко десетилетия, казва световноизвестният биолог професор Франсиско Санчес-Байо от Университета в Сидни, Австралия, който е и водещ автор на изследването. Последствията, които това ще има за екосистемите на планетата, са най-малко катастрофални, добавя още той.

Пестицидите убиват насекомите

Анализът, публикуван в списанието Биолоджикъл консервейшън, твърди, че интензивното земеделие е основният двигател на спада, особено тежката употреба на пестициди. Урбанизацията и изменението на климата също са важни фактори.

Ако загубите на видове насекоми не могат да бъдат спрени, това ще има катастрофални последици както за екосистемите на планетата, така и за оцеляването на човечеството, заключва докладът на австралийските учени.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари