Как да предскажем къде точно ще падне светкавица?

Как да предскажем къде точно ще падне светкавица?

Повечето хора избягват да прекарват време на местата, където често падат светкавици. Заради този популярен страх учените опитват да разберат как могат да бъдат предвидени мълниите. Специалистите провеждат изследване в част на Венецуела, която е известна като мястото с най-голяма концентрация на гръмотевици в света. Тестът е има за цел да предсказва честотата на това явление за три месеца напред.

А мястото съвсем не е случайно: регионът около езерото Маракайбо в Северна Венецуела, където падат над 200 мълнии на квадратен километър всяка година. Учените ще следят атмосферните промени в продължение на три години.

Получената информация учените ще сравняват с резултатите от модел, който те са проектирали, като крайната цел е да бъде създадена система, която с точност да предсказва честотата на мълниите. При успех това ще гарантира сигурността на хиляди хора там.

Районът около езерото Маракайбо, където падат най-много светкавици

За съжаление обаче този модел едва ли ще може да бъде приложен в други части на света. Това се дължи на факта, че циклонът Ел Ниньо, който преминава през тази част на Венецуела, създава конкретни атмосферни условия, които позволяват по-лесно наблюдение. Освен това глобалното затопляне също оказва своя ефект, като за всеки градус покачване на температурата, концентрацията на мълнии се увеличава с 12 процента. А това затопляне е различно за всеки регион.

И докато учените в тази час на света правят своето изследване, в Северна Америка и по специално космическият гигант НАСА, също подготвя свой проект по този проблем. От НАСА се готвят да пуснат два нови космически сензори за следене на мълнии. Този проект е продължение на сателитните измервания започнати през 1997 година. Сензорите ще могат да долавят светкавици в облаците, като по този начин допълват замерванията правени от земната повърхност.

И така - на този етап все още няма начин, по който да предскажете къде точно ще падне гръмотевица. Можете да изчислите ориентировъчно километрите, на които се намира мълнията от вас. Неправилно е да делите мълниите, светкавиците и гръмотевиците, защото това са явления, които вървят ръка за ръка.

Светкавици

Правилото - 3 секунди отговарят на 1 километър. Така, колкото по-чести са те, толкова по-близо е до вас. Така, ако преброите 15 секунди, значи светкавицата се намира на пет километра от вас. Ако преброите една, значи бурята е съвсем близо - на около 300 метра. Това означава, че трябва да потърсите убежище. Но никога не бива да е под дърво или метален предмет, защото именно те привличат явленията.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
05.03.2019 20:37
nikoi ne moze da predskaze kude tocno se padat svetkavizi i grumotevizi prost narod slaba durjava bulgarska izduhana hahahahahahahahahaha
313
0