Седемте чудеса на древния свят

пирамидите са сред уникалните чудеса на древния свят

Знаем, че чудесата по света не са само 7, 20 или 100. Те са много повече, но тук ще ви представим така популярните 7-те чудеса на древния свят, които са класифицирани като такива от главния библиотекар в Александрийската библиотека.

1. Египетските пирамиди

Ако имате късмета да посетите Египет, не пропускайте да посетите и неговите най-големи забележителности, датиращи от периода 2572- 2465 г. пр. Хр.- Хеопсовата пирамида и пирамидите на Хефрен и Микерин.

2. Висящите градини на Семирамида

Те датират от 8- 6 в. пр. Хр. и са обвити в мистика - най-малкото защото до неотдавна се е спорело дали изобщо някога са съществували. Но да, вече има безброй доказателства за това- разкошна зеленина, поставена в каменни конструкции, която е била поливана ежедневно от р. Ефрат с помощта на специални съоръжения. Намиращите се в днешен Ирак градини на Семирамида били впечатляваща гледка не заради мащабите са, а именно заради това, че изглеждали като висящи. Едно от най-уникалните чудеса на древния свят.

3. Статуята на Зевс

Тя датира от около 430 г. пр. Хр. и е единственото от седемте чудеса на древния свят, което се е намирало на европейска територия, а именно в Олимпия, Древна Гърция.

4. Храмът на Артемида

храмът на артемида е от чудесата на древния свят

Построеният около 350 г. пр. Хр. храм на Артемида се намира в Ефес, Турция, но за съжаление, от огромната конструкция, която е била с 125 колони с над 17 м височина, са останали само руини. Вероятно повече от неговите останки можете да видите в Британския музей в Лондон (там са изложени), а не в съседна Турция.

5. Гробницата на цар Мавзол

Датиращ от 353- 351 г. пр. Хр., той се намира в Халикарнас, Турция и е известен и като Мавзолеят в Халикарнас. След пирамидите в Гиза, той е бил най-голямата гробница на античния свят, но с разликата, че е построен не заради безсмъртието, а в израз на една любов - тази на Артемизия към цар Мазвол.

6. Родоския колос

родоския колос е чудо от древния свят

Строена в продължение на около 12 г. в края на 3 в. пр. Хр. и издигаща се на около 33 м около о. Родос в Егейско море, статуята, посветена на Хелиос, рухва малко след като е била изградена. Поради земетресение. Заради предсказание никой не смее да изрови остатъците ѝ в продължение на над 900 г.!

7. Александрийският фар

Издигнат около 280 г. пр. Хр., той е бил сред най-високите човешки творения за времето си. За съжаление през 1375 г. рухва заради земетресение, а по-късно от останките му е вдигната крепост.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати