Конспиративните теории според науката или как и китайците не са кацали на Луната

Кацане на луната

Едва ли има човек, който да не е чувал предположението, че американците не са кацали на Луната. Тази теория има своите поддръжници, независимо от безпристрастните факти, които трябва да се споменат. А те са снимков материал от местата, където се е извършило кацането, проби, взети от самите астронавти и дори лазерно отражение в огледало, оставено на нашия спътник от екипажа на Аполо 11. Към тези факти може да се добави и това, че близо половин милион души са работили по тази програма и няма как всички да твърдят през целия си живот нещо, което никога не се е случило. Има и учени, които продължават да изследват материали, донесени от Луната. Фактите са свързани едни с други и не може всички да са фалшиви.

Нова конспиративна теория

Според тази теория китайското кацане от другата страна на Луната, обратна на кацането на американците, също не се е състояло. Тази теория се оказва реалистична за немалко хора, въпреки че Китай публикува панорамна снимка на площадката, където апаратът Чанг’Ъ 4 се спуска на лунната повърхност, както и видео материал за самото събитие. Тези нагледни материали не смущават любителите на конспиративните теории.

Какво кара някои хора да се съмняват, да живеят с убеждението, че ги лъжат и да смятат, че има неща, които само те забелязват или се досещат?

Стремежът да се избегне когнитивният дисонанс - виновник за вярата в конспирациите

Луната и конспиративните теории

Направени изследвания върху групи хора дават интересни резултати относно причините за човешките заблуди.

Първият извод е, че хората най-напред приемат в какво да вярват емоционално, а не разсъдъчно и после търсят рационални мотиви, в които да облекат доводите си. Тези хора приемат като заплаха варианта да признаят, че грешат. Този човешки феномен се явява защитен механизъм срещу състоянието, известно като когнитивен дисонанс.

Това ще рече, че индивидът поддържа някаква концепция и всяка информация, която е в противоречие с нея, бива отхвърляна или адаптирана, така че да служи на тази създадена вече представа.

Това не е някакъв вид разстройство на психиката, а само функция на мозъка ни. Силата на емоциите стоят над разума ни и не са бъг в мозъчната ни дейност, а само нейна изява.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати