Откриха най-стария екземпляр на Менделеевата таблица съвсем случайно

Най-стария екземпляр на Менделеевата таблица от университета Сейнт Андрюс
Снимка: University of St Andrews
Най-стария екземпляр на Менделеевата таблица от университета Сейнт Андрюс

Докато тече разтребване на склада на факултета по химия в университета Сейнт Андрюс, Шотландия, случайно е открит ценен екземпляр на Менделеевата таблица.

Сред колби и пакети със стари материали, трупани още от времето, когато студентите-химици са преместени на ново място, доктор Алан Айткен открива напечатаната във Виена таблица на Менделеев. На документа е посочен собственикът на печатницата, както и литографът на таблицата. Вижда се, че таблицата е отпечатана в печатница, която е съществувала в периода между 1875 и 1888 година. Анотирането е на немски език.

Това, което привлича вниманието на откривателя на документа, е, че в таблицата липсват някои елементи, които намират мястото си след откриването си, а това е по-късно от 1885 година. Например елементите галий и скандий, които стават известни на света през 1875 и 1879 година, са отбелязани в таблицата, но откритият през 1886 година германий липсва.

Това помага да бъде датирана таблицата. Менделеев прави откритието си през 1869 година. Намереният екземпляр е доста подобен, но не еднакъв с втората таблица на руския химик от 1871 година.

Университетът в Шотландия веднага се свързва със специалисти от цял свят и те потвърждават, че това откритие представлява копието на таблицата на химическите елементи, което е най-старо в света. Професор от университета в Калифорния, специалист по история на таблицата на периодичните елементи, прави датировка. Тя е между 1879 и 1886 година и е определена според представените елементи.

В архивите са открити данни, че най-старата Менделеева таблица е закупена от професор Томас Пърди. Датата на закупуване на ръководството също е отбелязана, това е октомври 1888 година. Струвало е само 3 марки по това време.

Тъй като екземплярът от Менделеевата таблица е уникален поради възрастта си, той се реставрира, за да бъде запазен за поколенията.

2019 година е обявена за международна година на периодичната таблица на ООН и по този повод са планирани различни събития в университета в Шотландия. През тази година се отбелязва и 150-годишнината от създаването на самата таблица от Менделеев и откриването на документа се оказва едно щастливо събитие за университета, а и за цялата общност на химиците по света.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати