Затоплянето на океаните носи заплаха от крайбрежен Апокалипсис

Затопляне на океаните

Повишаването на морското равнище поставя крайбрежните зони в челните редици на застрашените от въздействията на климата. Новите изследвания показват, че те се сблъскват и с други заплахи, свързани с промяната на времето.

В изследване, публикувано на 14 януари в Нейчър Комюникейшънс, изследователите от Калифорнийския университет докладват, че енергията на океанските вълни нараства в световен мащаб и откриват пряка връзка между затоплянето на океана и все по-разрушителната им сила.

Широка гама от дългосрочни прогнози и изследвания показват опасностите, които могат да дойдат от океаните заради измененията на климата. Анализите на световния морски климат досега са установили увеличение на скоростта на вятъра и височината на вълните в локализирани зони на океана във високите географски ширини на двете полукълба.

Новото изследване се фокусира върху енергията, съдържаща се в океанските вълни, която се предава от вятъра и се трансформира в движение на вълните. Тази метрика, наречена мощност на вълната, нараства в пряка връзка със затоплянето на повърхността на океана. За затоплянето на горния слой на океана вече е доказано, че влияе на световните модели на вятъра. Това, от своя страна, прави океанските вълни по-силни.

Крайбрежен Апокалипсис

За първи път идентифицирахме глобален сигнал за ефекта от глобалното затопляне във вълновия климат. Всъщност, енергията на вълните се е увеличавала в световен мащаб с 0.4% годишно от 1948 г. насам. Това увеличение е свързано с повишаващите се температури на морската повърхност както в световен мащаб, така и в океанските региони, заяви водещият автор на изследването – Боржа Г. Регуеро, изследовател в Института по морски науки към Калифорнийския университет в Санта Круз.

Нашето проучване показва, че глобалната мощност на вълните може да бъде потенциално ценен индикатор за глобалното затопляне, подобно на концентрацията на въглероден диоксид, глобалното покачване на морското равнище или глобалната атмосферна температура на повърхността, казва Регуеро.

Разбирането за това как енергията на океанските вълни отговаря на затоплянето на океана може да е от изключително значение за крайбрежните общности, включително предвиждането на въздействията върху инфраструктурата, крайбрежните градове и малките островни държави. Океанските вълни определят къде хората изграждат инфраструктура като пристанища и кейове или се нуждаят от защита чрез крайбрежни защити като вълноломи и диги.

Повишаване нивото на Океана

Мощта на вълните е един от основните двигатели на изменението на бреговете и наводненията, а тъй като енергията на вълните се увеличава, нейните ефекти могат да станат изключително разрушителни. Повишаването на морското ниво допълнително ще влоши тези ефекти, като позволи повече енергия на вълните да достигне до брега.

Ако повишаването на енергийните нива на вълните и повишаването на нивата на океана продължат до двадесет години и не се вземат подходящи мерки, много от крайбрежните градове по света ще бъдат изправени пред Апокалипсис, казва в обобщение на изследването си Регуеро.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати