sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Кога настъпва Китайската Нова Година?

Кога настъпва Китайската Нова Година?

Китайска Нова Година

Китайската Нова Година си е истинско събитие за страната и нейните жителите. Те я очакват с нетърпение и като техен най-специален празник, се подготвят подобаващо за него. Някои хора дори си взимат отпуск, за да успят навреме с приготовленията. Това е така, понеже китайците празнуват цели 15 дни. Тази година датата, на която народът ще посрещне Нова година е 5-ти февруари.

Както ви е известно, според Китайския календар всяка година попада в някакъв знак. Легендата разказва, че в древността Буда свикал при себе си всички животни на Нова година. Появили се 12 и той кръстил на тях по една година. Вярва се, че хората, родени в знака на съответното животно, приемат неговите качества и черти.

2019 е годината на Свинята. Както всяка една, и тази ще донесе късмет и просперитет за някои, любов за други, предизвикателства и успехи за трети. Свинята е добра, мила и любвеобилна. Тя е любознателна и обича да учи. Ето защо хората, родени под този знак, обичат да бъдат изрядни винаги, културни са, имат отлични обноски, дисциплинирани са. В любовта са отдадени на половинката си, но и са доста ревниви, просто защото обичат. Не приемат налагането на чуждо мнение, държат на приятелите си и винаги изразяват позицията си.

Част от суеверията на китайския народ включват неща, които хората с удоволствие спазват, тъй като са свързани с почивка. През първия ден е забранено прането и чистенето, освен това хората не трябва да се къпят. Боклукът също не се изхвърля, за да се запази късметът и благополучието в семейството. На втория ден китайците се срещат със своите близки. Семействата се събират от всеки край на страната.

Китайската Нова Година в Хонг Конг

По време на празничните дни хората отбелязват тържествата с богата заря, много фойерверки и пиратки, понеже се смята, че шумът гони злите сили и чудовища.

Според поверието онези, родени под знака на съответната година, трябва задължително да носят ново, червено бельо. Смята се, че този цвят гони лошите сили и влияния.

Периодът се характеризира и с традиционни ястия. Задължително на трапезата присъстват сладки, за да бъде годината такава. Може да има кекс, захаросани плодове, оризови сладки и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати