sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Икона на Свети Николай ридае за Лех Качински

Икона на Свети Николай ридае за Лех Качински

Икона на Свети Николай ридае за Лех Качински

Икона на Свети Никола в Киев проплака в деня на катастрофата на ТУ-154 край Смоленск.

Инцидентът бе миналата събота. Самолетът, на борда на който пътуваше полският президент Лех Качински, се разби при приземяването си. Няма оцелели.

С президента Качински пътуваха съпругата му, а също и официална делегация, включително началникът на генералния щаб на полската войска и заместник-министърът на външните работи Анджей Кремер и представители на духовенството и на полския елит.

Покойният президент на Полша трябваше да участва във възпоменателна церемония на мемориалния комплекс Катин, създаден на мястото където са погребани жертви на политическите репресии по съветско време (1918-1953 г.) и са били убити хиляди полски военнослужещи през 1940 г.

Иконата на Свети Николай е проплакала в събота сутринта в частен музей Jakubowski, в който са събрани няколко хиляди икони от XVIII-XIX век, пишат руските медии.

Един от охранителите на експозицията забелязах, че иконата на светеца плаче. Това е станало около 11 часа, един час след самолетната катастрофа.

"Често иконите плачат в навечерието или непосредствено след големи събития и сътресения в обществения живот и в църквата. Вярно е, че най-често събитията са свързани с мястото, на което иконата плаче. Но не е изключено сълзите й да с свързани с катастрофата близо до Смоленск", казва епископ Евстатий Зоря.

"Тази икона е на около 130 години, през миналата година беше реставрирана. Най-интересното е, че никога не е била църковна, а е стояла само в частни домове. Иконата изобразява Свети Николай с ликовете на Исус Христос и Света Богородица", разказва собственикът на музея Олег Якубовский.

Той е предоставил иконата на свещеници от местен храм за химически анализ на сълзите.

Някои местни свещеници считат, че е лош знак икона да заплаче. Отец Владислав си припомня, че в деня на смъртта на патриарх Алексий II в село Устьянички с големи сълзи проплакала икона на Свети Алекси.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати