Значение и въздействие на слънчевите затъмнения

Слънчево затъмнение

Слънчевото затъмнение е явление, при което Слънцето не може да бъде видяно от Земята, защото лунният диск го закрива. В този момент Луната се намира между Земята и Слънцето, тоест небесните тела са на една линия.

Това явление може да се наблюдава само в периода на новолунието, два пъти в годината, колкото са и лунните затъмнения.

Известно е, че при движението на Луната около нашата планета нейната орбита е елипсовидна и затова слънчевите затъмнения са няколко вида:

- Пълно затъмнение - когато Луната напълно скрива слънчевия диск и от Земята може да се види само короната на небесното светило;

- Непълно затъмнение - вижда се част от Слънцето;

- Пръстеновидно затъмнение - от Слънцето може да се види само пръстена, който то образува около Луната;

- Хибридно затъмнение - може да се види като пълно затъмнение на някои места на планетата ни и като пръстеновидно на други.

Въздействие и значение на слънчевите затъмнения

Слънчеви затъмнения

Затъмненията на Слънцето от Луната са били първото астрономическо явление, което хората са наблюдавали още от най-дълбока древност. Тъй като това явление е силно атрактивно, то се приема с огромно вълнение от хората и днес.

Наблюдаването на астрономическото чудо е събитие, което събира огромно число зрители. Въоръжени с опушени стъкла или специални очила, хората проследяват небесното шоу, което помага да осъзнаят себе си като част от великия Космос.

В древността влиянието на тази астрономическа аномалия е било изключително силно. На него се е гледало като на събитие със съдбоносно значение. Дълбоката почит към двете небесни светила е била голяма и тяхното взаимно помръкване се е възприемало като апокалиптично събитие.

След слънчевите затъмнения времето се разваля, а това е оказвало влияние върху реколтата и затова хората истински са се страхували от него.

Астрологията също е отделила на това събитие голямо внимание. Слънчевите затъмнения се считат за неблагоприятни. Вярвало се е, че ако в момент на слънчево затъмнение се роди човек, това ще се отрази негативно на физическото и умственото му здраве според средновековните астролози.

Умора

Смятало се е, че слънчевото затъмнение оставя една чувствителна точка на небето и когато планетите минават през нея, те търпят нейното пагубно влияние.

Днешната наука астрология използва други изрази, когато говори за влиянието на това явление. Сега то се възприема като фактор, понижаващ личната енергийна сила на човека. Затова съветите към хората са да бъдат внимателни в този период към здравето си и да не взимат прибързани решения.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати