Засякоха мистериозен радиосигнал от дълбокия Космос! Извънземни ли са

Радиосигнал от Космоса

Канадски учени разкриха, че са попаднали на мистериозен радиосигнал, идващ от дълбокия Космос. Вълните идват от далечна галактика, разположена на разстояние от около 1.5 милиарда светлинни години от Земята. Точното естество и произход на сигналите е неизвестно. Учените попаднали на тях, докато изучавали нови небесни тела в Космоса с помощта на мощен телескоп, построен в Северна Канада.

Експерти не за пръв път попадат на радиовълни, идващи от същото място. На изключително необичайното лъчение се натъкнали през 2012 година и американски учени от Калифорнийския университет.

Колкото повече сигналът се повтаря и от колкото повече места той бива засичан, толкова по-лесно ще е неговото изследване, казва Ингрид Стърис, астрофизик от Университета на Британска Колумбия. Това ще ни помогне да открием природата на тази космическа мистерия и дали тя е природно явление или доказателство за съществуването на друга интелигентна цивилизация в междузвездното пространство.

Гигантския телескоп в обсерваторията CHIME, Британска Колумбия

Телескопът, с който са засечени последните сигнали от Космоса, се намира в обсерваторията CHIME, разположена в долината Оканаган на Британска Колумбия. Той се състои от четири полуцилиндрични антени с дължина 100 метра, които всеки ден сканират цялото северно небе.

Макар и телескопът да започна работа през 2017-та година, веднага след включването на ретранслатора той попадна на 13 последователно изпратени радиосигнала от Космоса. От стартирането на телескопа до момента са записани повече от 60 от тези изненадващи радиопредавания.

Още с първите информации за получените сигнали уфолозите и любителите на теориите на конспирациите буквално пощуряха. Появиха се множество теории, вариращи от това, че извънземни искат да се свържат с нас, до твърдението, че това е сигнал и предупреждение за предстоящ Апокалипсис.

Гигантския телескоп в обсерваторията CHIME, Британска Колумбия

За любителите на по-невероятни теории обаче бе голямо разочарование, когато учените от няколко университета излязоха с единно мнение, че тайнствените радиосигнали не са на извънземни, които казват здрасти.

Според учените радиовълните са се образували в резултат на избухването на гигантска супернова. Експлозията е генерирала изключително мощни магнитни полета, които са образували излъчванията.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати