Ембрион на Циклоп съхраняват в Музея на Смъртта

Ермитажа в Санкт Петерсбург

Край бреговете на река Нева в Русия има уникален музей, в който експонатите по един или друг начин са свързани със смъртта.

Там се съхраняват мумиите на хора, които някога са живели в Санкт Петербург. Колекцията е "изпъстрена" със счупени черепи, болни от цироза черни дробове, камъни от жлъчка с размера на юмрук, човешки ембриони с различни деформации и много други предмети, от които ще ви побият тръпки.

Във фонда на музея има дори три видеофилма, на които хора са зансели собственото си обесване.

Музеят по Съдебна медицина се намира в Медицинската академия в Санкт Петербург. Един от експонатите, който предизвиква най-голям интерес сред посетителите на музея, е Циклоп. Това е ембрион с две гласи и с по едно око, който се съхранява в съд със специален разтвор.

Музеят е пълен с предмети, с които са били извършени убийство и самоубийство. Странното е, че класически оръжия рядко са използвани за тези цели. В експозицията има ютии, авточасти и даже детски пистолети, чрез които са били отнемани животи.

Изложена е и една брадва, чрез която жител на Санкт Петербург си е самоубил. Куриозното е, че е направил това с изследователска цел. След прочитането на романа на Достоевски "Престъпление и наказание", младият човек изведнъж си помислил, че трябва сам да се увери дали от удари по главата може наистина да се уре.

Без повече да му мисли, взел брадвата, седнал на дивана и започнал сам да се налага с острата част по главата си. На 72-рия удар бил все още жив. Черепът му се пази в музея.

Специално място в изложбата заемат продукти от татуирана човешката кожа. Тя се отстранявала от телата на умрелите в нацистките лагери. И с нея правили чанти, ръкавици или портмонета за немските модни кокони.

"Нашите мумии са уникални, те не бива да се бъркат с египетските. Тъй като египтяните са балсамирали фараоните, а нашите са резултат от естествено изсъхване. Някой намерени в домовете, някой в гората. Всяка една от тях си има своя потресаваща и ужасна история", разказва завеждащият катедрата по съдебна медицина професор Евгений Мишин.

Той дава за пример историята на 66-годишен пенсионер от Санкт Петерберг. В продължение на около пет години, възрастният мъж не плащал наема на квартирата си. Тогава на домоуправителите на кооперацията случайно им хрумнало да проверят какво става с техния съсед.

Обадили се на полицията за помощ. Пазителите на реда разбили вратата и замръзнали. На кухненската маса седяла сбръчканата мумия на пенсионера. Пред него - един самовар, купа с бисквитки и чаша чай. А календарът на стената показвал датата на смъртта му - 21 април 1983 година.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
02.04.2014 00:07
Искам някой ден да отида и да видя този музей. И друг път съм чувала за него и ми е много интересно.
2
0