Тази басня от Леонардо да Винчи ще ви даде ценен урок

Тази басня от Леонардо да Винчи ще ви даде ценен урок

Леонардо да Винчи е сред гениите, изпреварили времето си, но освен ценни трудове от областта на анатомията, изобразителното изкуство, астрономията и инженерството, той е оставил и интересни басни с важни поуки.

Баснята за самозабравилия се бръснач ще ви покаже защо мързелът е най-опасното човешко качество.

Един ден бръсначът излязъл от своя калъф и забелязал как слънцето се отразило в неготово тяло. Това го накарало да се възгордее и да повярва, че той дава светлина и топлина на целия свят.

- Повече няма да се върна в бръснарницата, казал си. Боговете са ме дарили с такава красота и заради това няма да се занимавам с низости като работа. Повече няма да бръсна сапунисаните бради на простите селяни, ще намеря местенце за спокойна почивка.

И така бръсначът избягал от калъфа, намерил камък и започнал да се припича на него ден след ден, без да прави нищо. С времето обаче забелязал, че блясъкът му започва да намалява и да се превръща в ръждясващо парче метал.

Бръсначът си дал сметка, че блестящата му повърхност се дължи на наточеното му острие, което няма как да притежава без редовна работа. Съжалил, че се е отдал на мързел, понеже това го превърнало в непотребна вещ.

Баснята показва, че мързелът е най-голямото изкушение и може да закопаем дори най-големите си таланти, ако не работим всеки ден по тяхното развиване.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати