Кой е отредено да те обича според учителя Дънов

Дънов

Учителят Петър Дънов е едно от най-великите духовни учители, живели някога по нашите земи. Той ни е завещал златни мъдрости и правила за праведен, щастлив и изпълнен с любов живот.

За всеки човек е определено кой да го обича. Ето защо никога не трябва да губим вяра, че ще срещнем правилния за нас. Дънов винаги е казвал, че именно любовта е онази невидима сила в света, която ни кара да проявяваме най-доброто от себе си. Тя стопля сърцата и душите ни, кара ни да сияем и ни преобразява.

Цитатите на Петър Дънов за любовта са много. Като една от най-ярките личности в българската история и духовна култура, Учителят винаги е поставял основни въпроси на дневен ред. Той се е интересувал от мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото, както и духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др. Ето кои са едни от най-запомнящите се цитати на Петър Дънов за любовта, които ще стоплят душата ви:

Да обичаш тези, които те обичат - това го може всеки. Да обичаш тези, които са разположени към теб, това е божествено.

Ако някой не обръща внимание на твоята любов, това нищо не значи. Ще дойде ден, когато той ще прецени това, което си му дал, и на любовта ти ще отговори с любов. Той ще плати с лихва за това, което е получил от тебе. Човек може да губи навсякъде и във всичко, но не и в любовта.

Когато имаме любовта, целият свят работи за нас, а когато я нямаме, ние сами работим. Затова работите ни не вървят.

Любовта ще остане при човека, който е благодарен. Правете всичко за вас.

Любов

Ако искате някой да ви обича, между него и вас трябва да има разлика, която да е хармонична, както между тоновете в музиката. В това правилно съчетание, в това различие именно седи хармонията, от която ние се възхищаваме.

Важно е какъв човек те обича. Ако те обича обикновен човек - ще станеш обикновен. Ако е талантлив човек – и ти ще станеш талантлив. Ако те обича гениален – и ти ще станеш такъв.

Искаш любов - пожелайте я от дъното на душата си. Отговорът на силните желания винаги идва.

Да обичаш един човек означава да не допускаш в ума си нито една мисъл против него. Трябва да държиш образа му също тъй свещен, както твоя образ.

Любовта е най-нежното цвете. То трябва да се развива далеч от погледите на хората. За любовта никой не трябва да знае.

Любовта не се предава с език. Този, който те обича не говори, но ти чувстваш, че в тази душа има любов. Проговори ли за любовта си, тя си отива.

Не питай: Обичаш ли ме? Направиш ли го – ще изгубиш всичко. Не е наша работа как ни обичат – тяхна е. Наша работа е как ние ще обичаме.

Ако искате да разберете дали един човек ви обича – помислете. Ако мисълта за него не излиза от съзнанието ви – той ви обича. Ако и вие не изчезвате от съзнанието му - и двамата се обичате.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
30.03.2019 07:15
ala bala hahahahaha
316
1
Потребител#241569
Кво смешно
0
0