Прочети я! Рецептата за щастие на Айнщайн

Айнщайн

Алберт Айнщайн е един от най-гениалните и същевременно загадъчни личности, оставили траен отпечатък в човешката история. Немският теоретик е световноизвестен както със своите успехи в астрофизиката, така и с мъдрите си послания, които ни е завещал. Сред тях много специални са двете му правила за щастлив живот, които въпреки че са изключително простички, наскоро бяха продадени на търг за цели 1.56 млн. долара.

Айнщайн е един от най-мъдрите хора, раждали се досега на планетата. Самият той е доказал това не само чрез научните си трудове, променящи представите ни за природата, но и с афоризми, отнасящи се до различни въпроси от човешкото битие. Такава точно е неговата изключително елементарна рецепта за щастие, която ще бъде актуална винаги.

Историята познава много известни хора, които са богати и успели, но въпреки това изглежда нещастни. Е, явно това не се е отнасяло за Айнщайн, чието гениално съзнание само е успяло да открои ценното от безсмисленото в човешкия живот. Доказателство за всичко това са съветите, които той написва на две парчета хартия през 1922 година на куриер от Токио.

По време на престоя си в Страната на изгряващото слънце Айнщайн останал благодарен от услугите на местен куриер и пожелал да му даде пари. Служителят обаче не пожелал да прибере възнаграждението поради японски традиции. Тогава легендарният теоретик отказал да го пусне просто така и решил да му се отблагодари, като му разкрие своята собствена рецепта за щастлив живот. На парчетата хартия той написал:

Воля

Скромният и спокоен живот доставя повече радост от вечния хъс към успех, свързан с непрекъсната тревога.

Където има воля, има и път.

Не можем да кажем как точно геният е достигнал до тези важни прозрения. Факт е обаче, че и днес те продължават да са верни, а бележките, които съдържат посланията му, са истинско съкровище.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати