Мъдрите мисли на Ошо, които ще ви научат как да живете

Мъдри мисли

Духовният учител и философ Раджниш Чандра Мохан Джаин, известен повече като Ошо, е дал няколко основни съвета, за да живеем по-добре и по-лесно да намираме щастието.

Хората приемат всичко толкова сериозно, че това наистина се превръща в голяма тежест за тях. Учете се как да се смеете повече. За мен смехът е толкова свещен, колкото и молитвата.

Милосърдието е висша форма на любов.

Животът е тайна. Не може да бъде предсказан. Има много хора, които искат да живеят предсказуем живот, защото тогава не би имало страх. Всичко би било точно определено, не би имало съмнения в нищо.

Желанието да сте необикновени всъщност е доста обикновено желание. Да се отпуснете и да бъдете обикновени - ето това вече е необикновено.

Всяко действие, дори и най-незначителното, ще доведе до незабавен резултат. Просто останете в тишина, бъдете бдителни и наблюдавайте. Зрелият човек е този, който е наблюдавал себе си и е открил кое за него е правилно и кое – не е.

Животът е експеримент и докато тече този експеримент, трябва да си изясните кое е добро и кое - лошо. Понякога ще се случи да постъпите неправилно. Но това ще ви даде опита, от който можете да извлечете полза.

Променяте се всеки момент. Вие сте река. Днес тя тече в една посока и в един климатичен пояс, утре - в други. Никога не съм виждал едно и също лице два пъти. То се променя. Но трябва да имате проницателни очи, за да видите тази промяна.

Любовта се случва само когато си зрял. Ставаш способен да обичаш едва когато си израснал. Когато знаеш, че любовта не е нужда, а преливане – душевна любов или даряваща любов. Тогава я раздаваш без никакви условия.

Преди да дойде краят, запомнете едно нещо: любовта трябва да бъде живяна, преди да се случи смъртта. В противен случай, живели сте напразно, целият ви живот е само една безплодна пустиня.

Пътят на сърцето е път на смелостта. Той означава да живееш в несигурност, да живееш в любов, и да се уповаваш; той означава да навлезеш в непознатото.

Всички ние сме различни прояви на една реалност, различни песни на един певец, различни танци на един танцьор, различни картини - но художникът е един.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати