sanovnik.bg»Статии»Притчи»Народни Притчи»Притча за несъстоятелните проблеми

Притча за несъстоятелните проблеми

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k345
Къща

В едно малко селце, в схлупена къща, живеело многолюдно семейство. Членовете му били много бедни, но въпреки недоимъка успявали да се справят с трудностите, защото били задружни. Всичко това се променило обаче, когато при семейството дошли да живеят родителите на съпруга, които внезапно изгубили жилището си.

Те постоянно се месели в домакинството и нервите на всички изведнъж взели доста да се опъват. От сутрин до вечер обитателите на къщата се карали и никой вече не можел да си намери място в нея.

Тогава майката решила да отиде при най-големия мъдрец в селото и да му поиска съвет. След като чул историята на жената, той се усмихнал и заръчал:

Крава

- Вкарай кравата, която гледате на двора, вътре в къщата и след една седмица ела да ми кажеш какво е станало!

Отчаяната съпруга доста се смутила от съвета, който получила, но пък човекът се славел като мъдрец, така че сигурно от това щяло да излезе нещо добро. Тя изпълнила заръката на стареца, но когато след седем дни се върнала при него, изглеждала още по-нещастна.

- Какво стана, жено, спряха ли дразгите в дома ти? -попитал мъдрецът.

- Какво говориш, старче! Сега положението е още по-лошо. От тази крава никой не може да спи, а когато тя реши да се размърда, всички трябва да се местим. Вкъщи е кошмар! -проплакала жената.

- Добре, тогава вкарай вътре и пилето, което с мъжа ти си гледате на двора - заръчал сега старецът.

- Що за съвет е това? -възмутила се жената, но все пак и този път, щом се прибрала, направила това, което поискал старецът.

Хляб

След една седмица тя се върнала при него и изглеждала по-съсипана от всякога. Още щом зърнала мъдреца, започнала да нарежда:

- Не издържам вече, това не е живот! Кравата притеснява всички, а пилето само хвърчи напред-назад. Децата намират перушини в яхнията си и вече не искат да ядат гозбите ми. Свекърите само се оплакват!

-Чудесно! -зарадвал се старецът и заръчал на жената, че вече е време да се върне обратно и да изведе животните от дома си.

Само след 2 дни тя дошла с голямапразнична пита на ръце, а старецът побързал да я попита:

- Е, как е сега положението у дома?

- След като изведох животните от вкъщи, изведнъж всичките ни досегашни проблеми се изпариха. Чак сега разбрах колко несъстоятелни са били те. Вкъщи ни се струва много просторно и вече не си пречим, както преди - казала с усмивка жената.

- Виждаш ли? Понякога, колкото повече се влоши положението, толкова по-леко ни е после! -обяснил старецът и на драго сърце приел хляба, който жената му носела за благодарност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати