Притча за съседския дар

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k364
Кошница

Един мъж се нанесъл в нова къща и с удоволствие започнал да си обработва градинката около нея. Той бил човек, който оценява и най-малките неща в живота, ето защо дори птичите песни и красотата на цветята можели да го накарат да се усмихва.

Гледал го съседът му и се пукал от завист. Не можел да понесе мисълта, че новодомецът е толкова щастлив и се радва на слънцето или пък на дъждовните капки.

Един ден решил да му направи неприятен номер и най-после да развали хубавото му настроение. Станал рано сутринта и подхвърлил в градината му няколко торби с боклук, надявайки се, че когато ги открие, усмихнатият мъж ще се намръщи.

Не след дълго човекът станал от сън и излязъл навън. Той веднага забелязал торбите, но ни най-малко не се разгневил. Просто ги взел и изсипал боклука, а след това ги почистил и напълнил с вкусни ябълки от градината си. С плодовете той тръгнал към къщата на съсед си и щом стигнал, почукал на вратата.

На свой ред съседът очаквал това посещение и побързал да се покаже, като предвиждал, че между двамата ще избухне лют скандал. Това, което станало обаче, крайно го изненадало. Щом отворил вратата, той чул приветливият си съсед да казва:

- Вземи тези плодове, скъпи съседе! Кой, с каквото е богат, това дели с останалите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest