Притча за най-лошия мъж

Лош мъж

В едно село живеел един мъдър старец. Съселяните му много го ценели и затова, когато искали да сключат брак, търсели неговата благословия. Съответно, когато искали да се разведат, също ходели при него. Един път при стареца дошла една много ядосана жена и му казала:

- Мъдрецо, искам да ни разведеш с мъжа ми, защото той е ужасен съпруг!

- Но защо? Какво толкова е направил той? - учудил се старецът.

- Защото той постоянно закъснява след работа и вечно за това имаме кавги - отвърнала разярената съпруга.

Старецът помислил малко и казал:

- Добре, щом това е твоето желание, ще ви разведа. Но преди да го сторя, искам да изпечеш хляб и да ми го донесеш. Само че продуктите за него трябва да вземеш от своите съседки, като обясниш на всяка защо ти трябват тези съставки.

Съпругата си отдъхнала и поела към дома. Много скоро тя вече се намира пред къщата на своя съседка. Като я видяла, жената се примолила:

- Съседке, дай ми, моля те, две чаши вода!

- Но защо искаш вода от мен? Нали имаш кладенец в двора си? -поинтересувала се съседката.

Жената това и чакала. Тя веднага започнала да разправя на приятелката си колко е ядосана на мъжа си и какво трябва да направи, за да се разведе с него. Тогава съседката ѝ рекла:

Тесто

- Ти, ако знаеш моят съпруг какъв е! По цял ден лежи и нищо не пипва!

Час по-късно жената навестила следващата си съседка, за да поиска брашно. Комшийката ѝ веднага се поинтересувала за какво ѝ е брашното и ядосаната съпруга разказала всичко. Щом чула оплакванията, съседката също решила да сподели:

- Само да знаеше моят мъж какъв е! Всеки ден харчи пари за алкохол, а като се напие, ме бие!

Жената изслушала приятелката си и поела към следващата съседка за сол. Там тя за пореден път трябвало да разкаже своята история. Като чула разказа ѝ, другата домакиня рекла:

- А моят съпруг да знаеш какъв е ужасен! Постоянно прелюбодейства и не се интересува изобщо от мен и децата!

Жената изслушала и тази своя съседка, след което се прибрала вкъщи да замеси хляб. Тя опекла голяма вкусна питка и отишла при мъдреца. Поднесла я към него и казала:

- Вземи тази питка, мъдрецо, в знак на моята благодарност!

- Защо ми благодариш, жено? Какво е станало? - запитал старецът.

- Защото най-после прозрях истината. Оказа се, че моят мъж съвсем не е най-лошият. Вече не искам да се развеждам.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
20.05.2015 13:38
Важно е да ценим какво правят хората за нас. Но често не го осъзнаваме. Ако се замислим ще видим, че много от нещата заради които недоволстваме са за наше добро. Важно е ако хората не се разбират да говорят помежду си за да разрешат проблема.
14
1
Гери
Гери
26.05.2015 13:39
Напълно съм съгласна с теб, но понякога се оказва, че точно с този човек не можеш да разговаряш защото говорите на различни езици.Всъщност, ако хората говорят на един и същ език няма да има проблем който да разрешават.
8
0