Притча за вярата в успеха

Пари

Проблемите на един предприемач не спирали да идват един след друг. Изведнъж се оказало, че дълговете му са по-големи, отколкото спечелените пари. Кредиторите не спирали да го търсят, а изгодни сделки за по-големи печалби все не се появявали.

Предприемачът се отчаял и един ден решил да не ходи на работа, а просто да се разходи в един парк. Седнал на една пейка и малко след това до него седна един възрастен мъж.

- Виждам, че нещо много ви тревожи. Споделете – казал му мъжът.

Предприемачът споделил за всичките си проблеми с финансите и за невъзможността да взима нови кредити. Той споделил още, че ако намери човек, който да му даде пари назаем, всичките му проблеми ще се решат.

Тогава възрастният мъж извадил чек и написал върху него цифра, след което го подал на предприемача и казал:

- Вземете тези пари и се надявам да решите проблемите си. Ще се срещнем тук точно след 1 година, за да ми разкажете какво се е случило.

Предприемачът взел чека и видял върху него 500 000 долара, разписан от Джон Рокфелер. Мъжът бил изумен, че е разговарял с известния бизнесмен и това му дало голяма увереност.

Вместо да осребри чека, той решил да го запази и върне в същия вид при следващата си среща с Рокфелер. Самият разговор и фактът, че бизнесменът повярвал в него, мотивирали предприемача да намери методи, с които да спечели повече пари.

Не след дълго бизнесът му излязъл от кризата, той върнал дължимите пари и започнал да забогатява.

Когато годината изтекла, предприемачът се върнал на същата пейка в парка, готов да се срещне отново с Рокфелер. Възрастният мъж идвал точно срещу него, като една медицинска сестра се опитвала да го догони.

Предприемачът точно му връщал чека, когато сестрата хванала възрастния човек.

- Радвам се, че успяхте да го спрете – казала сестрата – Надявам се да не ви е обезпокоил. Този човек е луд и от години бяга, разказва на хората, че е Рокфелер и разписва въображаеми чекове.

Предприемачът не можел да повярва на това, което чува. Оказало се, че цяла година работил усилено и с увереност, дадена му от един фалшив чек. Благодарение на това обаче той повярвал в успеха.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати