sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Буда»Притча за откраднатото съкровище

Притча за откраднатото съкровище

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9332
Съкровище

Буда и последователите му се скитали из непознати земи. Изведнъж те попаднали на сандък със съкровище. Тогава Просветленият казал на учениците си, че това е отровна змия.

Един от хората в обкръжението на Буда обаче не се съгласил с мнението на своя учител. Нещо повече - той решил да задържи съкровището и заедно с близките му го прибрали в дома си.

Така семейството се замогнало и започнало да живее в разкош. Много скоро обаче ги налегнало нещастие. Владетелят на земите, където било намерено съкровището, разбрал за него. Той се разлютил, тъй като по закон то трябвало да му бъде предоставено.

Владетелят заловил алчния мъж и го измъчвал дълго по всички възможни начини, но той така и не искал да предаде всички скъпоценности. Тогава му наложили смъртно наказание. Когато го попитали какви ще са последните му думи, нещастният човечец рекъл:

- Да, това съкровище наистина се оказа отровна змия. Буда имаше право.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
25.02.2015 20:52
За извода сетихте ли се, дори и да спечелиш голяма печалба от тото, лотария или с много труд-Винаги парите са изпитание, за какво би ги похарчил (тук си временно) дали би помогнал на друг човек, на животни или на растения защото и последните две възможности има души и ние сме една сувкупност!
0
0