sanovnik.bg»Статии»Притчи»Дао Притчи»Притча за птицата

Притча за птицата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k464
Притча за птицата

Веднъж мандарин от провинция Лю тръгнал да дири задморската птица. Когато я намерил и хванал, той отишъл с нея в своя дворец.

В чест на птицата слугите приготвили угощение. Сготвени били вол, овца и прасе. Празненството било подкрепено с чудна музика, подбрана от император Шуен.

Птичката обаче сякаш не се впечатлявала от посрещането, което ѝ били устроили. Тя не се наслаждавала на музиката и не опитвала от вкусните блюда, приготвени в нейна чест. Не пожелала да пие и от питиетата. Не минало много и птичката издъхнала.

Мандаринът искал да я нахрани така, както се угощавал той самият. Той не осъзнал, че птицата е животно и радостите ѝ не са същите като на хората.

Той не разбрал, че трябва да се държи с нея като с птица, а не като с величайша особа. Вкусните гозби не успели да зарадват птицата, защото птиците не се хранят по този начин. Искайки да покаже преклонение, човекът неволно убил крехкото създание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Близнето
Близнето
02.03.2016 15:11
Извода от тази притча е съвсем друг.По- скоро трябва да даваш на другите хора,това от което те имат нужда,а не това от което ти имаш потребност и смяташ,че е най-добро за тях.
0
0
Виракоча
Виракоча
26.02.2015 19:08
С незнанието си за света на животните, човека им причинява болка, като ги държи затворени в кафез или клетка. Причина в следващия живот човека да е окован в инвалидна количка с парализирани крака.
2
0