Притча за птицата

Притча за птицата

Веднъж мандарин от провинция Лю тръгнал да дири задморската птица. Когато я намерил и хванал, той отишъл с нея в своя дворец.

В чест на птицата слугите приготвили угощение. Сготвени били вол, овца и прасе. Празненството било подкрепено с чудна музика, подбрана от император Шуен.

Птичката обаче сякаш не се впечатлявала от посрещането, което ѝ били устроили. Тя не се наслаждавала на музиката и не опитвала от вкусните блюда, приготвени в нейна чест. Не пожелала да пие и от питиетата. Не минало много и птичката издъхнала.

Мандаринът искал да я нахрани така, както се угощавал той самият. Той не осъзнал, че птицата е животно и радостите ѝ не са същите като на хората.

Той не разбрал, че трябва да се държи с нея като с птица, а не като с величайша особа. Вкусните гозби не успели да зарадват птицата, защото птиците не се хранят по този начин. Искайки да покаже преклонение, човекът неволно убил крехкото създание.

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Близнето
Близнето
02.03.2016 15:11
Извода от тази притча е съвсем друг.По- скоро трябва да даваш на другите хора,това от което те имат нужда,а не това от което ти имаш потребност и смяташ,че е най-добро за тях.
0
0
Виракоча
Виракоча
26.02.2015 19:08
С незнанието си за света на животните, човека им причинява болка, като ги държи затворени в кафез или клетка. Причина в следващия живот човека да е окован в инвалидна количка с парализирани крака.
2
0