sanovnik.bg»Статии»Притчи»Мъдри Мисли»Разтърсващи цитати на Джордж Оруел

Разтърсващи цитати на Джордж Оруел

Разтърсващи цитати на Джордж Оруел

Едно от най-значителните имена в световната литература е това на Джордж Оруел. Писателят, живял и творил в средата на миналия век, днес не се определя като класик и не е поставян сред имената на най-значителните творци на писаното слово, известни като класици.

Оруел е автор на знаменитите антиутопии Фермата и 1984, които без съмнение са сред най-значителните световни постижения и ще останат такива и напред във времето. Това е така, защото Джордж Оруел е по-особен вид автор от тези, които провиждат напред в бъдещето и рисуват картината на обществото такова, каквото няма да го доживеят, но предусещат неговата същност. Ние днес сме свидетели на гениалната способност на твореца да вижда в бъдещето и да го описва в творбите си. Затова всеки негов цитат е ценен с проницателната и дълбока мисъл, вложена в него.

Струва си да си припомняме и да помислим върху тези късчета истинска мъдрост. Визирайки животните, Оруел правилно ни насочва към разбирането, че всички ние, хората, сме равни, но някои са по-равни. Защото равенството е относително понятие.

Мъдри цитати

Историята приписва на Платон сентенцията: ако искаш мир, готви се за война. Оруел явно споделя тази истина, защото направо слага знак за равенство между двете противоположни наглед понятия с виждането си, че войната е мир. А оттам би трябвало да бъдат верни и други оксиморони - свободата е робство и невежеството е сила. Можем да помислим върху това.

Трябва ли да живеем с миналото, да мислим за бъдещето или да гледаме само настоящето, в което тече животът ни сега? Оруел е категоричен - който контролира миналото, той управлява и бъдещето. А контролът над настоящето е контрол над миналото, което означава, че тези понятия не бива да бъдат разглеждани поотделно, те са взаимно обусловени.

Какво е щастието и как да бъдем щастливи е вечен въпрос с труден отговор. Оруел има свое, оригинално определение за щастие - то и при хората, които не приемат, че целта на живота е щастието.

А най-добрият финал на кратката извадка от мъдростите на Оруел е собственото му виждане за смисъла на писателския труд и неговите творения - книгите. Най-добрите книги, според гениалния мислител, са тези, които ни казват това, което вече знаем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати