sanovnik.bg»Статии»Притчи»Мъдри Мисли»Мъдри мисли от Джон Рокфелер

Мъдри мисли от Джон Рокфелер

Мъдри мисли от Джон Рокфелер

Джон Дейвисън Рокфелер (8 юли 1839 - 23 май 1937) е американски предприемач, филантроп, първият официален "доларен" милиардер в историята на човечеството.

През 1870 г. той основава компанията Standard Oil и я управлява до официалното си пенсиониране през 1897 г. Standard Oil е основана в Охайо в партньорство между Джон Рокфелер, брат му Уилям Рокфелер, Хенри Флаглер, Джабес Бостуик, химикът Самюъл Андрюс и партньорът без право на глас - Стефан Харкенс.

Тъй като търсенето на керосин и бензин рязко нараства, богатството на Рокфелер също се увеличава и той става най-богатият човек в света - неговото богатство към момента на смъртта му е 1.4 милиарда щатски долара или 1.54% от БВП на САЩ. С оглед на инфлацията The New York Times оценява богатството му на около 305 милиарда долара през 2006 г.

Рокфелер е един от филантропите на САЩ, основателят на Фондация Рокфелер, който дарява големи суми за медицински изследвания, образование, по-специално за борба с жълтата треска. Той основава също Чикагския университет Рокфелер. Той е вярващ баптист и дарява част от приходите си за подкрепа на църковните институции през целия си живот.

Запомнен е като трудолюбив, целенасочен и набожен християнин. През целия си живот проповядва здравословен начин на живот и пълно отхвърляне на алкохола и тютюна. Той имаше четири дъщери и един син, който наследява управлението на Фондация Рокфелер.

Ето няколко цитата от Джон Рокфелер, които ни показват прогресивността на неговата мисъл.

Не се страхувайте от големи разходи, трябва да се страхувате от малки доходи.

Вашето благополучие зависи от вашите собствени решения.

Моето задължение е да печеля много и дори повече от много пари, да използвам спечелените пари в полза на моите сънародници, според заповедта на съвестта ми.

Мъдри мисли

Мой дълг е да печеля пари и още повече пари и да използвам парите, които изкарвам, за доброто на моя ближен според диктата на съвестта ми.

Начин да спечелите пари е да купувате, когато кръвта тече по улиците.

Ако единствената ви цел е да станете богат, никога няма да го постигнете.

Не знам нищо по-презрително и нещастно от човек, който посвещава цялото си време да прави пари заради парите.

Бизнесът, базиран на самия бизнес, е по-добър от бизнеса, базиран на приятелство.

Знаете ли какво ми доставя най-голямо удоволствие? Да видя как получавам дивидентите от моите усилия.

Не е достатъчно просто да правите правилните неща, най-важното е да уведомите хората, че правите правилното нещо.

По-скоро бих наел човек с ентусиазъм, отколкото човек, който знае всичко.

Доброто управление се състои в това на обикновените хора да се покаже как да работят като изключителни хора.

Умението да общуваме с хората е продукт, който можете да си купите, точно както си купувате захар или кафе. И аз ще плащам за такова умение повече, отколкото за всичко друго на света.

Не мисля, че има друго качество, толкова необходимо за какъвто и да е вид успех, като постоянство. Постоянството може да преодолее всичко, дори законите на природата.

Чрез постоянство може да постигнете всичко - било то правилно или грешно, добро или лошо.

Никога не съм знаел какъв ще бъда в този живот, но винаги съм знаел, че съм роден за нещо голямо.

Дипломата е много коварно нещо. Създава илюзията, че нямате никакви проблеми. Вдъхновява ви с фалшиво чувство за превъзходство над хора без висше образование и ви лишава от усещане за реалност. Започва да изглежда, че утре ще тръгнете нагоре и можете да решите всеки проблем, но това е просто илюзия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати