Притча разкрива кои печелят в любовта

любов

Много отдавна в едно училището на провинциално градче край морето се обучавали 15 момчета и 1 момиче на име Клара. Въпреки че произхождала от изключително бедно рибарско семейство, девойката била надарена с рядка красота. Косите ѝ били руси и дълги, а сините ѝ очи можели да омагьосат всеки. Щом се засмеела, красивата ѝ усмивка блесвала като слънце.

Въпреки крехкия си външен вид, Клара работела неуморно, за да помага на родителите си. А вечер, преди да заспи, мечтаела как някой ден ще се омъжи за добър и силен младеж, който да я закриля и да я спаси от тежката съдба.

Както сами се досещате, девойката не страдала от липса на ухажори. Много от момчетата в нейния клас въздишали по прелестите ѝ. Но времената били такива, че никой не смеел да я приближи. След най-големите ѝ почитатели бил Леон – младеж от знатно семейство, начетен и спретнат, но много срамежлив.

Той искал да покаже на Клара колко много я харесва, но така и не му достигал кураж. Затова решил да ѝ напише тайно писмо, в което да излее своите чувства. Него пък пуснал незабелязано в торбичката на момичето и веднага изчезнал.

Когато след училище Клара се прибрала у дома, тя намерила писмото. След като го изчела, останала възхитена от написаното. Тя се изпълнила с вълнения и не успяла да заспи цяла вечер.

притча за любовта

Въртяла се в леглото и се питала от кого ли е писмото. Тъй като не била забелязала по-специално внимание от нито едно момче, не успяла да отгатне. Но от друга страна, много ѝ се щяло да реши тази загадка и да каже на младежа, че той също не ѝ е безразличен.

Минали се няколко дни, а заедно с тях и няколко безсънни нощи за Клара. След като нищо повече не се случило, девойката посърнала. Затова решила да вземе нещата в свои ръце. Изчакала и последния урок в училище да свърши и щом учителят си тръгнал, тя се изправила пред всички момчета. Уверено завила през тях:

- Нека този от вас, който ме обича, да застане до мен!

При тези думи Леон целият се изчервил и замръзнал на място. И през ум не можело да му мине да покаже любовта си толкова демонстративно. Александър, от своя страна, нямал подобни задръжки. Той отдавна харесвал момичето и щом Клара поставила въпроса, веднага се изправил и се насочил към нея.

Въпреки че той не блестял с ловкост или остроумие, впечатлил красавицата със смелостта си и тя се съгласила да стане негова жена. Леон пък научил ценен урок – че в любовта печелят смелите. И след тази история никога повече не се срамувал да признае чувствата си.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати