Джон Лий – мъжът, който не можеше да бъде обесен

Обесване

Когато някога са осъждали човек на смърт, най-популярният метод това да се случи, е било обесването. Правило се е на публични места, за да се осигури зрелище на обществото. Въпреки това - все пак се е проявявала и капка човещина - главите на осъдените на екзекуция са били покрити с чували от плат, за да не вижда публиката ужасяващите гримаси, които правят хората мигове, преди да си отидат.

Този метод на екзекуция се смята за безотказен. Оказва се обаче, че в историята има човек, който е направил екзекуцията си почти невъзможна – Джон Лий.

Сто години по-късно историята му продължава да провокира въпроси. Той е обвинен за убийство по изключително жесток начин през 1884 година. Жертвата е Ема Кейси. На 15 ноември откриват тялото ѝ с прерязано гърло, рани по главата и следи от опити тялото да бъде изгорено. Заподозрян е Джон Лий. Получава обвинение и отива зад решетките. През цялото време обаче пледира невинност.

Думите му са, че е толкова невинен, че дори Бог знае, че не той е убиецът. Джон Лий обаче е осъден на смърт чрез обесване на 23 февруари 1885 година. Екзекуторът му е Джеймс Бери.

Преди да се стигне до изпълнение на наказанието, Бери неколкократно тества съоръжението. Оказва се, че то работи перфектно. Когато обаче Лий се качва на бесилото, плоскостите под него не се отварят въпреки трите теста, показващи, че всичко работи перфектно.

Екзекуцията се отлага. След като и третият опит за обесване се проваля, сър Уилям Харкорт заменя присъдата от екзекуция на доживотен затвор. Причините – достатъчно е да изпиташ ужасът, че умираш няколко пъти.

Обесване

След 22 години затвор обаче Джон Лий е освободен. Мнозина вярват, че той е заминал за чужбина, за да започне нов живот. Фактите сочат обаче, че се е преместил в Лондон, където е оцелял от бомбардировките. Интерпретират го като повторно измъкване от сигурна смърт. Други вярват, че е починал от сърдечна недостатъчност.

Каквато и да е причината обаче, измъкването му от лапите на смъртта три пъти е уникално. И ще остане мистерия, която не може да бъде разрешена.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати