Тутанкамон ходел със специални обувки

Тутанкамон ходел със специални обувки

Със специално изработени обувки се е придвижвал египетският фараон Тутанкамон, съобщава "Дискавъри".

В началото на тази година международен екип от учени изследва ДНК проба от останките на фараона. Освен, че Тутанкамон е починал в ранна възраст, едва 19-годишен, покосен от малария, те показаха, че е страдал от болестта на Кьолер. Тя е наследствена и е довела до деформация на крака. Костите му пък постепенно са се разрушавали и той е станал податлив на инфекции.

Досега няколко пъти мумията на Тутанкамон е била изследвана с рентген, но чак сега, благодарение и на генетичния анализ, учените забелязаха малформациите по краката на фараона.

Сега учените направиха и задълбочено изследване на обувките му, които бяха открити в гробницата. Резултатите показаха, че пищният им дизайн е имал специална медицинска цел. А именно да поддържа по-добре сакатия му крак.

Тутанкамон е имал силно деформирани стъпала, заради които вероятно е куцал. Дори изследователите предполагат, че се е придвижвал и с помощта на бастун. Показалецът на десния му крак не е имал средна костица и затова е бил по-къс. Левият му крак пък е бил с неправилно стъпало. Заради всичко това фараонът е трябвало да носи специални обувки с по-стегнато захващане.

В гробницата на Тутанкамон са открити общо 80 чифта обувки, някои от които доста запазени. Три чифта от сандалите са с хоризонтални каишки около пръстите. Единият чифт е с полукръгли подпори отстрани. Върху друг чифт личи отпечатъкът на стъпалото на Тутанкамон. Два чифта са с по-дебела стелка в средата на стъпалото, за да са по-удобни.

"Други такива египетски обувки не са известни", твърди холандският археолог Андре Велдмейер. Ето защо изследователите считат, че сандалите са помагали на фараона срещу недъга му.

Виж повече

Рейтинг

3.7
Общо 12 гласували
5 4
4 2
3 5
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари