Тутанкамон ходел със специални обувки

Тутанкамон ходел със специални обувки

Със специално изработени обувки се е придвижвал египетският фараон Тутанкамон, съобщава "Дискавъри".

В началото на тази година международен екип от учени изследва ДНК проба от останките на фараона. Освен, че Тутанкамон е починал в ранна възраст, едва 19-годишен, покосен от малария, те показаха, че е страдал от болестта на Кьолер. Тя е наследствена и е довела до деформация на крака. Костите му пък постепенно са се разрушавали и той е станал податлив на инфекции.

Досега няколко пъти мумията на Тутанкамон е била изследвана с рентген, но чак сега, благодарение и на генетичния анализ, учените забелязаха малформациите по краката на фараона.

Сега учените направиха и задълбочено изследване на обувките му, които бяха открити в гробницата. Резултатите показаха, че пищният им дизайн е имал специална медицинска цел. А именно да поддържа по-добре сакатия му крак.

Тутанкамон е имал силно деформирани стъпала, заради които вероятно е куцал. Дори изследователите предполагат, че се е придвижвал и с помощта на бастун. Показалецът на десния му крак не е имал средна костица и затова е бил по-къс. Левият му крак пък е бил с неправилно стъпало. Заради всичко това фараонът е трябвало да носи специални обувки с по-стегнато захващане.

В гробницата на Тутанкамон са открити общо 80 чифта обувки, някои от които доста запазени. Три чифта от сандалите са с хоризонтални каишки около пръстите. Единият чифт е с полукръгли подпори отстрани. Върху друг чифт личи отпечатъкът на стъпалото на Тутанкамон. Два чифта са с по-дебела стелка в средата на стъпалото, за да са по-удобни.

"Други такива египетски обувки не са известни", твърди холандският археолог Андре Велдмейер. Ето защо изследователите считат, че сандалите са помагали на фараона срещу недъга му.

Рейтинг

5 4
4 3
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати