Писмото до Бог на Айнщайн

Алберт Айнщайн

Още на 12 геният с белите коси и изплезения език учел висша математика, като дори си позволявал да поправя учителите си в клас. Майка му с натежало сърце приемала заплахите, че синът ѝ ще бъде изхвърлен, ако...не си обуе чорапи. И въпреки всички странности на своето момче, тя го подкрепяла и защитавала дори когато избягал от военна служба.

Алберт Айнщайн бил категоричен във виждането си за връзката между Бога и науката: Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа.

След това свое прозрение геният написал писмо на 3 януари 1954 година до философа Ерик Гуткинд, който му изпратил екземпляр от книгата си Изберете живота: Библейски призив към бунт. Година по-късно писмото било продадено на аукцион и оттогава се съхранява в частни колекции.

Айнщайн
Снимка: © Old Pics Archive

В писмото си великият физик споделя: Думата Бог за мен е само проява и продукт на човешките слабости, а Библията е повод за почтени, но все пак примитивни легенди, които се явяват доста детински. Никаква, дори най-изтънчената интерпретация, не може да промени това.

Евреин по произход, бащата на теорията на относителността отхвърлил предложението да стане втори президент на Израел, както и представата за това, че евреите са богоизбран народ.

За мен юдаизмът, както и всички други религии, е въплъщение на най-детински суеверия. А еврейският народ, към който съм щастлив да принадлежа, с манталитета на който усещам дълбоко родство, няма за мен някакви други качества, отличаващи го от всички други народи. Съдейки по моя опит, евреите не са по-добри от другите хора, макар от злокачествени тумори да ги защитава липсата на власт. В останалото не мога да видя в тях нищо, което да свидетелства за тяхната „избраност“, заключавал Айнщайн.

Още едно писмо по темата за Бог заслужава внимание. То е от гениалния физик до неговата бъдеща съпруга Лизерл, който в последствие става негова съпруга:

Бог

Когато предложих Теорията за относителността, малцина ме разбраха, а това, което сега ще ти разкрия, за да го предадеш на човечеството, също ще се сблъска с неразбирането и предубежденията в света. Затова те моля да го пазиш, колкото е необходимо – години, десетилетия, докато обществото напредне достатъчно, за да приеме това, което обяснявам по-долу …. Тази сила обяснява и придава смисъл на живота. И тази сила е не друга, а самият Бог, творецът на Вселената.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Анонимен
Анонимен
20.10.2018 16:25
porednite gluposti na toq izduhanqk
15
0