sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Какви са ползите от ледниковите епохи?

Какви са ползите от ледниковите епохи?

Ледници на северния полюс

За последните 1 милион години нашата планета е влизала и излизала от ледникови епохи на всеки 100 000 години. Ако трябва да дадем дефиниция на ледникова епоха, то това са зими, които траят цели хилядолетия. Какво значение имат ледниковите епохи за живота на Земята?

За това информация ни дават правените изследвания през последните няколко века. Известно е, че през тези периоди ледниковите шапки са се простирали до по-умерени географски ширини в продължение на много векове. Изследванията доказват, че тези периоди имат своето място в еволюцията на човешкия вид.

Ползите от ледниковите епохи в еволюцията на човека

Учени от университета в Кеймбридж са създатели на версията за климатичната помпа. Точно климатичните промени, настъпили в резултат на ледниковите епохи, са разселили човека по територията на цялата планета. Предполага се, че най-ранното „изпомпване” на Земята се е състояло преди 70 000 години и е било като затопляне. Тогава арабските пустини са били дом на много растения.

Животни от ледниковата епоха

Поради тази причина голяма част от населението на Африка напуска континента, за да се премести в по-благоприятни места за живот. Следващите заледявания пък понижават морското равнище и създават своеобразни мостове между континентите.

По тях хората се преселват на други места. Австралия бива достигната преди около 60 000 до 40 000 години. А преди 15 000 години става възможно прекосяването на Беринговия проток и се създава връзката между Северна Америка и Азия.

Съвременни теории за ледниковите епохи

Сега се смята, че циклите на Миланкович са основната причина за ледниковите периоди. Какво представляват тези цикли? Според съвременната теория за ледниковите епохи, измененията в земната орбита и дългосрочните климатични промени са обвързани тясно. Периодичните изменения в наклона на земната ос и дистанцията от Слънцето разпределят получаваната от нас светлина, която влияе на климата ни.

Ледников период

В момента Земята се намира в период между две ледникови епохи с продължителност няколко хилядолетия. Дори да не забелязваме, циклите на Миланкович се случват. Възможно е при следващата климатична „помпа” Земята да се промени толкова драстично, че да ни се наложи да потърсим по-подходящ за нас свят.

Учените изследват другите планети за евентуални заледявания. Един от въпросите е дали Марс не се намира в момента в ледникова епоха? Тераформирането му би било лесно след разтопяване на леда на полюсите. Данните обаче сочат, че ледът не е на хиляди години, а на милиарди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати