Шпионажът на ЦРУ, разкрит от Едуард Сноудън

Едуард Сноудън

Едуард Сноудън е бивш системен администратор за ЦРУ и Агенцията за национална сигирност на САЩ. През 2007 година е работил като агент под прикритие в Женева и там разбира за мръсните тайни на своето правителство.

За да разкрие истината за шпионажа и методите на работа на ЦРУ, Сноудън изоставя работата и семейството си, рискувайки да бъде съден като предател и изпратен за дълго в затвор в САЩ.

На 20 май 2013 година той хваща самолета от Хавай до Хонконг и оттам прави първите си разкрития за правителството на САЩ, ръководено тогава от президента Барак Обама.

Данните са публикувани от британския ежедневник Гардиън, а първият материал гласи, че населението по цял свят е шпионирано чрез социалните мрежи и електронните си устройства. Не е нужно да сте направили нещо лошо и да сте застрашили сигурността на страната си, спецслужбите пак може да шпионират.

Могат да четат съобщенията ви, да разглеждат снимките ви и дори да ви наблюдават през камерата на лаптопа, дори когато той е изключен.

По-късно публикациите продължават във Вашингтон пост, като се твърди, че мрежите, сътрудничещи за този шпионаж са Гугъл, Фейсбук, Яху и Майкрософт.

След като разкрива, че светът е подслушван без неговото знание и всъщност лично пространство в интернет не съществува, Сноудън излиза от анономността си.

Той дава кратко интервю за Гардиън, в което казва, че не е направил нищо лошо. САЩ обаче веднага реагира и нарежда залавянето му, за да бъде съден в страната си.

Но 29-годишният системен администратор вече е уредил бягството си и благодарение на ООН и адвокатите на Уикилийкс получава убежище в Русия, където живее и до днес.

Сноудън ще остане в историята като автор на едно от най-големите изтичания на секретна информация заедно с Даниел Елсбърг и неговите Документи на Пентагона от 1970-те години и Брадли Манинг и предоставените дипломатически грами на Уикилийкс. Той е отговорен за предаването на материали от една от най-потайните организации в света – АНС.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари