Почитаме мъченицата, лекувала болести и правила чудеса

Почитаме мъченицата, лекувала болести и правила чудеса

На 24-ти септември християнският свят почита Текла – мъченица, излекувала много болести и извършила чудеса.

Текла живяла в Икония по времето на апостолите Петър и Павел. Тя била млада и благочестива, наследница на знатен род. Родителите ѝ я били обещали за невеста на един от най-видните младежи в града.

Но когато послушала беседите на апостолите, Текла започнала да страни от своя бъдещ съпруг. Тя мислела само за Божието слово и своята чиста любов към Исус Христос.

Праведното поведение на девойката разгневило нейния годеник и роднините ѝ. Самата ѝ майка я подложила на тежки мъчения, за да промени намеренията ѝ. Но Текла повече не искала и да чуе за своя тленен годеник.

Той, от своя страна, дори потърсил съдействие от местния владетел, който привикал Павел. Апостолът отново се опитал да сподели Божието слово, но бил заключен в тъмница и наказан. Текла получила заповед да се омъжи за своя годеник. Но тя пак отказала.

Тогава била съблечена публично и сложена пред диви зверове. Това било нейното наказание за неподчинението ѝ. Но каква изненада настъпила за всички, когато дори животните се кротнали пред нея и застанали смирено до нозете ѝ!

Това бил моментът, в който хората признали силата на Бога, за който девицата говорела. Текла била освободена. Тя живяла 90 години, като през земния си път помагала на болните и вършела различни чудеса.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати