Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни Факти»Заговорът за убийството на Алберт Айнщайн

Заговорът за убийството на Алберт Айнщайн

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Хитлер

Представяте ли си, че някой е заговорничил за убийството на най-великия учен? В началото на 20 век Айнщайн е бил доста известен и с това привлякъл завист и злонамерени планове.

До 1940 година Алберт Айнщайн живеел в Германия. Видял е с очите си режима на Хитлер и като евреин бъдещето му изглеждало мрачно. Затова емигрира в САЩ през 1940 година.

След като Хитлер става канцлер на Германия през 1933 година, страната се превръща в кошмарно място за еврейските академици и интелектуалци. В началото те са понижени и след това постепенно са уволнени от университетите и научните институции.

Но умът на Айнщайн не бил нещо, което може да се затвори у дома. Геният описва Теорията за относителността, която му носи номинация за Нобелова награда и на нацистите им станало ясно, че не могат просто да го уволнят като останалите учени.

В началото те се опитвали да припишат труда му на немски физици, но Айнщайн вече бил добре познат с изчисленията си и работата му не можело да бъде присвоена. От пръв поглед ставало ясно, че това е труд на Айнщайн.

Властта обаче не се отказала и оформила анти Айнщайн движение. Забраняват теорията и заплашвали с уволнение всеки, който се осмели да я преподава.

Открито се подигравали на учения и това го принуждава да напусне родната си страна и да се премести в Америка.

Но и това е сложило край на омразата. Група нацисти били решени да го убият и започват с плановете за неговото покушение. Айнщайн обаче бил доста известен и намеренията им привлекли международно внимание.

В крайна сметка те са арестувани, а ръководителят им – глобен с 6 долара, след което са освободени. С този акт нацисткият режим показал, че желае смъртта на Айнщайн, но не успели да го убият.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати