Почитаме честния пояс на Света Богородица! Да почерпи Генади

Честния пояс на Света Богородица

На 31 август православната църква почита честния пояс на Пресвета Богородица. На този ден се прекланяме и пред паметта на Свети Генадий, заради което имен ден имат Генади, Гено и Генка.

Свети Генадий е бил патриарх на Константинопол и поема престола по времето на император Лъв Векики. Светецът е водел богоугоден живот, а за това свидетелства книгата Лимонар на преподобните отци Софроний и Йоан.

Блажения Генадий е живял, поддържайки телесна и духовна чистота. Служел е в храна на светия мъченик Елевтерий. Там срещнал магьосникa Харисим. Генадий се опитал да откаже Харисим от греховните му дела, а когато магьосникът отказал, светецът заповядал да го накажат.

Но когато потърсили Харисим, за да изпълнят наказанието, той бил намерен мъртъв. Според светите писания това означава, че самите грехове са го погубили.

Почитаме честния пояс на Света Богородица! Да почерпи Генади

На този ден се почита и честният пояс на Света Богородица. През X век съпругата на византийския император Лъв Философ – Зоя се разболяла от душевна болест, за която нямало лек.

Но тя сънувала, че ще оздравее, ако ѝ бъде сложен честния пояс на Света Богородица. Императорът помолил константинополския патриарх за разрешение и гробът на Дева Мария бил отворен.

Самият партиарх поставил пояса на империатрицара и тя оздравяла. Реликвата била върната отново в гроба на Богородица. А чудото започнало да се отбелязва всяка година.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати